Muodikkaat lättäpohjat aiheuttavat jalkavaivoja

Jalkavaivat ovat suomalaisilla yleisiä. Iso osa niistä johtuu huonoista kengistä. Tasapohjaiset, nykymuodin mukaiset eskimokengät ovat erityisen huonoja kaupunkiolosuhteisiin.

terveys
Uggit tai niitä jäljittelevät kengät ovat nuorison ja nuorten aikuisten suosiossa.
Vihtori Koskinen / Yle

Lahtelainen fysioterapeutti Niko Kortelainen tekee työkseen alaraajojen kartoituksia. Tilanteesta riippuen jalan virheasentoja korjataan muun muassa tukipohjallisilla.

- Kartoitukset ovat kysyttyjä ja asiakaskunta on laaja, on iäkkäitä ja peruskouluikäisiä.

Jalka ei Kortelaisen mukaan ylipäätään viihdy kengässä.

- Kenkä estää jalan lihaksistoa toimimasta sillä tavalla kuin se on tarkoitettu.

Kävelystä kovilla laatta- ja asfalttipinnoilla epäsopivissa jalkineissa saattaa koitua jopa vaurioita rakenteisiin ja virheasentoja jalkaterään.

Nykymuodista jalkavaivoja

Nykymuoti suosii ohut- ja tasapohjaisia eskimokenkiä ja tennareita talvellakin. Ne laittavat fysioterapeutin mukaan jalan tukilihaksiston koville.

- Kyllä ne varsin haastavat ovat, varsinkin, jos kävellään paljon kovilla alustoilla. Jos kengässä ei ole vaimennusta ja jäykkyyttä pohjassa, tulee kuormitustiloja.

Kyllä ne varsin haastavat ovat varsinkin, jos kävellään paljon kovilla alustoilla.

Niko Kortelainen

Jalat oireilevat monella tavalla. Vaivojen ilmaantuminen on yksilöllistä.

Huonot kengät vaikuttavat vuosien saatossa tervejalkaiseenkin, mutta jos jalassa on jo valmiiksi synnynnäistä vikaa, oireilu alkaa muutamassa kuukaudessa.

- Saattaa olla erilaisia nilkka-, kantapää-, päkiä- ja varvaskipuja tai tunnonpuutoksia. Säteilykipu laajalla alueella voi kertoa hermopinteestä.

Niko Kortelainen suosittelee kaupunkiolosuhteisiin ja koville alustoille tukevia, leveälestisiä talvikenkiä, joissa on joustoa ja kantaa.

- Sentin tai kahden korot ovat jalkojen kannalta huomattavasti paremmat kuin tasapohjat. Tietyissä liikesuunnissa kengän tulee tukea jalan toimintaa ja talvella tarvitaan tietysti myös pitoa pohjaan.