Koe uusi yle.fi

Vainajien tuhkaukset yleistyvät kovaa vauhtia

Pääkaupunkiseudulla vainajien tuhkaaminen on muuta maata yleisempää. Kuopiossa menetelmä on yleistynyt kovaa vauhtia ja tänään käyttöön otettiin Suomen uusin krematorio.

Kotimaa
Uuni palaa krematoriossa.
Timo Heikura / Yle

Vainajien tuhkaukset Suomessa yleistyvät nopeasti. Pääkaupunkiseudulla tuhkataan jo kolme vainajaa neljästä ja koko maassa osuus on noussut lähes puoleen.

Kuopiossa polttohautausten kasvu on ollut vielä muuta maatakin nopeampaa ja kaupungissa otettiin torstaina käyttöön Suomen uusin krematorio. Se korvaa vanhan, lähes kolme vuosikymmentä sitten rakennetun uunin.

- Tuhkaus koetaan täällä Savossa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi ja seurakunta on tuonut eri mahdollisuuksia esille: sirottelu, muistolehti, uurnapaikat ja tietenkin arkkupaikat, luettelee Kuopion evankelis-luterilaisten seurakuntien puistopäällikkö Aarne Laukkanen.

Ennakkoluulot hälvenivät

Kuopiossa polttohautauksia tehtiin päättyneenä vuonna kymmenen prosenttia edellisvuotta enemmän. Tällä hetkellä kuopiolaisista vainajista tuhkataan lähes puolet. Menetelmää pidetään ekologisena ja muutenkin asenteet ovat muuttuneet.

- Tilastot kertovat siitä, että tuhkahautaus on otettu innolla vastaan arkkuhautauksen vaihtoehtona ja ennakkoluulot tuhkausta kohtaan ovat hävinneet, Aarne Laukkanen näkee.

Suomessa toimii 20 krematoriota ja uusia on suunnitteilla ainakin Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Myös vanhoja uuneja korjataan eri puolilla maata runsaasti. Oman haasteensa tuovat lähivuosina kiristyvät elohopeapäästönormit.

Tuhannen asteen lämpötila

Kuopion uusi krematorio on toiminnaltaan käytännössä täysin automatisoitu. Uunin sisällä lämpötila nousee yli tuhannen asteen, kertoo evankelis-luterilaisten seurakuntien seurakuntamestari Tuomo Korhonen.

- Arkun tuonti ja tuhkan kolaus ovat käsityötä, muuten uuni hoitaa automaattisesti tuhkauksen, hän sanoo.

Tuhkauksen kustannukset jäävät keskimäärin alle puoleen perinteisen arkkuhautauksen kustannuksista. Arkun hintaa puntaroidaan monelta kannalta hautaustavasta riippumatta.

- Yleensä kun arkkua valitaan, se valinta on vainajan näköinen. Uurnista toisilla on semmoinen tunne, että he eivät halua laittaa uurniin paljon rahaa. Mutta yleensä se on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen asia, kertoo Hautaustoimisto Niirasen yrittäjä Terttu Hartikainen.