Venezuelan Chavezilla vakavia hengitysvaikeuksia

Venezuelan hallituksen mukaan syöpäleikkauksesta toipuva presidentti Hugo Chavez kärsii hengitysvaikeuksista. On epäselvää kykeneekö Chavez vannomaan virkavalansa määräaikaan mennessä.

Ulkomaat
Hugo Chavez pöydän ääressä
Venezuelan presidentti Hugo Chavez hallituksen kokouksessa 5. lokakuuta 2012Venezuelan presidentinhallinto / EPA

Venezuelan presidentin Hugo Chavezin terveydentilasta on saatu uutta tietoa. Maan hallituksen mukaan Chavez kärsii edelleen vakavista hengitysvaikeuksista, jotka ovat seurausta keuhkoinfektiosta.

Hugo Chavez on Kuubassa toipumassa syöpäleikkauksesta. Hän ei ole esiintynyt julkisuudessa 11. joulukuuta tehdyn leikkauksen jälkeen. Chavezia tapaamassa käyneet Venezuelan johtajat ovat aikaisemmin kertoneet presidentin tilan olevan vakaa, mutta hauras.

Oppositio on vaatinut viranomaisilta enemmän tietoa Chavezin terveydentilasta ja siitä kykeneekö presidentti vannomaan virkavalansa uudelle presidenttikaudelle 10. tammikuuta.

Venezuelan perustuslain mukaan maassa on järjestettävä uudet vaalit kuukauden kuluessa, jos presidentti ei kykene hoitamaan virkaansa. Perustuslaki ei kuitenkaan ota selkeää kantaa nyt käsillä olevaan tilanteeseen, jossa presidentiksi valittu ei mahdollisesti kykene ottamaan tehtävää vastaan.

Venezuelan hallitus syytti torstaina ulkomaisia tiedotusvälineitä hallituksen horjuttamisesta.

- Varoitamme Venezuelan kansaa psykologisesta sodasta, jota ylikansallinen mediakompleksi käy valtionpäämiehemme terveyden johdosta, tiedotusministeri Ernesto Villegas sanoi televisiossa.

Villegasin mukaan tiedotusvälineiden tarkoitus on epävakauden kylväminen Venezuelaan.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset