Porauslautan haveri herätti luonnonsuojelijat Yhdysvalloissa

Öljynporauslautta Kullukin ajautuminen rantakiville Alaskassa on nostattanut keskustelua arktisen alueen öljynporauksen riskeistä. Lautta on vahingoittunut, muttei vuoda öljyä.

Ulkomaat
Kulluk-lautta meressä.
Kulluk-öljynporauslauttaa oltiin hinaamassa Beaufortinmereltä talvihuoltoon Seattleen, kun se irtosi hinaajastaan ja jäi ajelehtimaan.Jon Klingenberg / EPA

Joukko Yhdysvaltain kongressin alahuoneen jäseniä vaatii virallista selvitystä öljy-yhtiö Shellin arktisen öljynporaushankkeen yhteydessä sattuneista onnettomuuksista. Kansanedustajien mukaan porauslautta Kullukin karkaaminen karille on osoitus arktisen alueen porauksen riskeistä.

Selvitystä vaatii 45 demokraattikansanedustajan muodostama ympäristöliittouma. Ennen Kullukin tapausta toinen Shellin porauslautta oli vähällä ajautua maihin Alaskan Dutch Harborissa.

Kullukia oltiin hinaamassa talveksi Beaufortinmereltä Seattleen, kun se irtosi rajussa myrskyssä hinauksesta ja ajelehti rantaan Kodiakinsaaren edustalla Alaskan etelärannikolla.

Lautta vaurioitui myrskyssä, mutta siitä ei ole havaittu öljyvuotoa mereen. Kullukille laskeutuneiden pelastustyöntekijöiden mukaan lautta on vakaa ja pysyy pystyssä.

Myrsky on vaurioittanut lautan kansirakenteita ja sen generaattorit ovat epäkunnossa. Shell ei kommentoi lautan merikelpoisuutta tai sitä, kykeneekö se jatkamaan koeporauksia ensi vuonna.

Myös ympäristöjärjestöt ovat tarttuneet porauslautan tapaukseen osoituksena arktisen öljynporauksen vaaroista. National Resource Defense Council totesi eilen torstaina, ettei Shell ole valmis poraamaan Pohjoisella jäämerellä.

Wilderness Society -järjestö puolestaan kehotti Yhdysvaltain hallitusta arvioimaan uudelleen Shellille myönnetyt koeporausluvat.

Lähteet: AP