Heinäluoma: Kansanedustajat eivät avaa palkkakierrosta

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vierailleen Eero Heinäluoman mukaan kansanedustajien palkkioista ei pidä hakea esimerkkiä työmarkkinoiden tuloneuvotteluihin.

Tuloale
Eero Heinäluoma
Eero HeinäluomaYle

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) muistuttaa, että keskustelu poliitikkojen ja yritysjohtajien tuloista on vain sivujuonne yleisen taloustilanteen korjaamisessa. Heinäluoman mielestä esimerkiksi kansanedustajien palkkioilla ei ole yhteyttä yleisiin palkkaratkaisuihin ja tuloneuvotteluihin.

- Olisi eriskummallista, jos kansanedustajat ryhtyisivät avaamaan palkkakierrosta. Sitten oltaisiin viimeisen päälle laitettu kärryt hevosen eteen, Heinäluoma sanoi Ykkösaamussa.

Hänen mukaansa ratkaisevassa asemassa julkisen talouden tasapainottamisessa eivät ole säästöt tai verojen nostot.

- Sen sijaan on löydettävä lääkkeet kasvuun ja työllisyyteen sekä siihen, että saadaan nuoret ja pitkäaikaistyöttömät töihin. Mitä paremmin näissä onnistutaan, sitä vähemmän tarvitaan säästöjä ja verojen nostoja.

Heinäluoman mukaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat keskustelevat myös kansanedustajien palkkioista, kun eduskunta kokoontuu helmikuussa. Hän kuitenkin korostaa, että leikkauspäätös on täysin palkkiotoimikunnan käsissä.

- Kyllä se voi toimia täysin itsenäisesti, sitä en epäile. Tätä varten se on asetettu.