1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuloale

EK:n Kokkila: Kaikkien oltava mukana kilpailukykytalkoissa

Kokkilan mukaan palkkojen alentaminen olisi tehokas tapa parantaa kilpailukykyä. Hänen mukaansa myös johtajien tulee osallistua palkkatalkoisiin.

Ilpo Kokkila Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Yle

Niin johdon kuin työntekijöidenkin on oltava valmiita alentamaan palkkojaan, jotta Suomen kilpailukyky saadaan turvattua, Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

- Sillä, että yksittäiset henkilöt tai ylin johto tekee palkanalennuksia, ei ole kilpailukykytilanteen kannalta mitään merkitystä. Siinä on kaikkien on oltava mukana.

Hän myöntää, ettei pienituloisten palkkoja ole realistista alentaa, mutta huomauttaa, että kilpailukykyä voidaan parantaa myös muilla tavoilla.

- Esimerkiksi työaikakysymys on sellainen, jolla kaikki voisivat olla mukana tukemassa tällaisia ratkaisuja.

Johdon tulee näyttää esimerkkiä

Kaiken kaikkiaan Kokkila näkee tasavallan presidentti Sauli Niinistön käynnistämän kiivaan palkkakeskustelun tervetulleena avauksena. Kokkilan mukaan myös johtajien tulee osallistua palkkatalkoisiin. Perjantaina julkaistu Talouselämä (siirryt toiseen palveluun)-lehti tulkistee Kokkilan torjuneen ehdotuksen yritysjohtajien palkka-alesta. Lehdessä Kokkila luonnehtii johtajien palkka-alea "teennäiseksi", vaikka pitääkin esimerkin näyttämistä hienona asiana.

- Minusta se (palkka-ale) ei ole teennäistä. Se on hyvää esimerkkiä, että johto on mukana tällä tavalla. Se on oikea tie, ja siinä on oltava kaikkien mukana, Kokkila tarkentaa Yle Uutisille.

Kokkilan mukaan palkkojen alentaminen on tehokas tapa parantaa kilpailukykyä, vaikkakin se vaarantaa kulutuskysynnän. Sen sijaan veronkorotuksilla ei kilpailukykyä lisätä.

- Silloin (veroja korottamalla) rahavirta suuntautuu yhteiskunnan pohjattomaan kassaan, eikä se millään tavalla paranna yritysten kilpailukykyä tai turvaa hyvinvointiyhteiskuntaamme.