Tähtitaivas ei odota - kuvaushetki pyyhältää ohi sekunneissa

Täydellisen tähtimaiseman perässä kulkevan on oltava äkkilähtijä, yökukkuja ja laitetietoinen. Upea tähtitaivaan väri-iloittelu osui kuvausharrastajan luuppiin joulun välipäivien yönä. Kun pilviverhot alkoivat repeillä, suuntasi Rauno Paananen Pietarsaaren Otsolahden pellolle ja ikuisti oranssinhohtavan taivaan.

Rauno Paananen ikuisti tähtitaivaan väri-iloittelun Pietarsaaren Otsolahdessa. Kuva: Rauno Paananen

Kaupungeista hohtava valosaaste on yleensä maisema- ja luontokuvaajan pahin vihollinen. Mutta tässä kuvassa joensuulainen Paananen sai valosaasteelta apuja.

- Pilvet lähestyivät vauhdilla, kun seisoin Otsolahden pellolla kahdelta yöllä. Huomasin kuitenkin upean pilvistä heijastuvan valon, joka oli Pietarsaaren kaupunkikeskustan tuottamaa kajoa.

Ja ajoitus osui nappiin. Kameraan tallentui kalansilmälinssillä ohut aaltomainen pilvipeite ja sen takana tähtitaivas.

- Tilanne oli ohi sekunneissa. Siinä ei ehtinyt vaihtaa linssiä, saati paikkaa. Välineitä olivat Nikonin D7000 -järjestelmäkamera, oikeat linssit ja jalusta.

Tähtikuvaajan suurin haaste onkin tähtien seuraaminen kameralla niin, etteivät ne muutu kuvassa valoviiruiksi. Se onnistuu täydellisesti Paanasen mukaan vain tietokoneohjatulla kameran jalustalla.

Tähtisumua mä metsästän...

Paananen kulkee kirkkaan kuun, tähtisumun ja hohtavan tähtitaivaankin perässä. Luonnonilmiöt ja maisemakuvaus ovat miehen intohimo. Kuvaus on kiehtonut miestä harrastusmielessä jo kolmisen vuotta, mutta kaikki tapahtuu ammattitason vehkeillä.

Haluaisin ikuistaa linnunradan selkeänä ja kirkkaana.

Silti parhaimman kuvansa Paananen on omasta mielestään ottanut ihmisestä, veljenpojasta. Mustavalkoinen lähikuva 4-vuotiaasta pojasta on intensiteetiltään onnistunut.

- Pojalla on kuvassa todella syvämietteinen katse. Väittäisin, että jopa syvempi kuin sellaisella, jolta on juuri firma mennyt alta, kuvailee Paananen otostaan.

Paras kuva antaa vielä odottaa itseään. Se pitäisi saada täydellisestä tähtimaisemasta.

- Haluaisin ikuistaa linnunradan selkeänä ja kirkkaana. Suomessa se on mahdollista kuitenkin vain parin kuukauden ajan, ja silloin säiden pitää olla otolliset.