1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Jussi Pennanen lentää moottorikelkalla

Joensuulainen Jussi Pennanen on melkoinen hurjapää. Hän on hypännyt moottorikelkalla lähes viidenkymmenen metrin matkan. Suomenennätysyritys johti loukkaantumiseen vuonna 2011, mutta se ei estänyt Jussia jatkamasta kelkkailuharrastusta. Viime aikoina Jussin näyttäviä moottorikelkkahyppyjä on nähty Venäjällä.

ilmiöt
Moottorikelkkailija Jussi Pennanen.
Anton Malyshev

Jussi Pennanen tutustui moottorikelkkailuun jo pienenä poikana. Vuosien mittaan harrastus muuttui entistä vakavammaksi ja hurjemmaksi, Jussi löysi itsensä muun muassa Kelkkakunkku -tapahtumista. Vuonna 2011 Lahdessa järjestetyssä tapahtumassa yritettiin suomenennätystä, yli 50 metrin hyppyä kelkalla. Yritys johti kuitenkin loukkaantumiseen:

- Silloin harjoituksissa hyppäsin 44 metriä ja yritettiin sitten suomenennätystä. Tapahtui pieni arviointivirhe, hyppy jäi vähän vajaaksi. Siinä hypyssä murtuivat molemmat jalat ja selkä samalla iskulla. Kuntoutuminen tuosta loukkaantumisesta on sinänsä käynyt ihan hyvin, vain tuon nilkan kanssa on jokunen mutka vielä matkassa.

- Ei tuosta loukkaantumisesta jäänyt mitään kammoa, harrastus jatkuu edelleen.

Venäjällä mahdollisuuksia

Jussi Pennanen ja alan lajitoverit käyttävät harrastuksestaan nimeä FSX. Kirjainyhdistelmä on tutumpi moottoripyörien puolelta, jossa pyörän päällä tehdään huimia hyppyjä ja temppuja samalla. Pennanen harjoittelee Mustavaaran laskettelukeskuksen läheisyydessä. Harjoittelussa hän korostaa toistojen tärkeyttä, niillä saadaan tarvittava rutiini hyppyihin.

Harrastus on vienyt Jussi Pennasen useamman kerran Venäjälle, jossa moottorikelkkailu on selvässä nousussa. Viimeksi hän oli amerikkalaiskollegojen kanssa Krasnojarskin kaupungissa, jossa venäläiset saivat nähdä vauhdikkaan tapahtuman.

- Itänaapurissa on ollut todella mukava käydä, vastaanotto ja olosuhteet ovat olleet kohdallaan. Iso maa, jossa on myös ostovoimaa, summailee Pennanen. Suunnitelmissa on vielä pari reissua Venäjälle näillä lumilla.

Jussi Pennanen, moottorikelkkailija
Anu Rummukainen / Yle

Pari vuotta Pennanen on harrastanut myös freeride -ajelua, eli kelkkailua luonnon maastoissa. Suomessa reitistöjen ulkopuolinen kelkkailu on kielletty muualla kuin omalla maalla, mutta Venäjällä freeride on mahdollista, sanoo Pennanen.

- Freeride kuuluu osana ohjelmaan tuon hyppimisen rinnalla. Olen alkanut opettaa ihmisiä ajamaan. Venäjällä saa ajella käytännössä missä tahansa, tietenkään ei kannata lähteä kelkkailemaan vaikkapa Pietarin keskustaan, nauraa Pennanen.

Tarvitaan tapahtuma

Jussi toivoisi kelkkatapahtumaa myös kotikulmille Joensuuhun. Se vaatisi kuitenkin jonkinlaisen tapahtuman järjestäjineen.

- Tänne pitäisi järjestää joku talvinen tapahtuma, jonka kylkiäisenä voisi olla näyttävät moottorikelkkahypyt.

Lue seuraavaksi