1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sairaanhoidossa satoja vaaratilanteita päivässä

Suomessa kuolee vuosittain 700 - 1 700 potilasta hoidon aiheuttamiin virheisiin tai vaaratapahtumiin. Arviolta jopa puolet potilaille tapahtuneista haittatilanteista olisi helposti ehkäistävissä.

terveys
Sairaanhoitaja jakaa lääkkeitä kippoihin
Yle

Kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä on nyt otettu käyttöön sähköinen vaaratilanteiden ilmoitusjärjestelmä, johon sairaaloissa tapahtuvista vaara- tai läheltä piti- tilanteesta voi ilmoittaa nimettömänä. Järjestelmään kertyy nykyisin noin 400 ilmoitusta päivässä. Kaiken kaikkiaan niitä on viiden vuoden aikana tullut yli 340 000.

Sairaalan lääkkeenjako on potilasturvallisuuden näkökulmasta yksi vaarallisimmista toimenpiteistä. Laskut eivät saa seota ja oikeat lääkkeet on jaettava oikealle potilaalle. Useissa sairaaloissa tilanne pyritään rauhoittamaan erityisellä varoituskyltillä, mutta silti vahinkoja sattuu

- Vuosittain esimerkiksi Suomessa kuolee 700 - 1 700 potilasta hoidon aiheuttamiin virheisiin tai vaaratapahtumiin, potilasturvallisuuskoordinaattori Maijaterttu Tiainen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä sanoo.

Työtä potilasturvallisuuden parantamiseksi riittää, sillä arviolta jopa puolet potilaille tapahtuneista haittatilanteista olisi helposti ehkäistävissä. Ongelmia on tosin myös hoitoalan ammattilaisten asenteissa, kertoo terveyshallintotieteen professori Juha Kinnunen. Hän vetää hanketta, jonka tuloksena Itä-Suomen yliopistossa aloittaaa pian erityinen potilasturvallisuuden professori.

- Kysymyshän ei ole mistään raflaavien juttujen löytämisestä, vaan kysymys on tällaisten laatujärjestelmien kehittämisestä niin, että läheltä piti -tilanteista tai haittatapauksista voidaan ihan oikeasti oppia.

Lue seuraavaksi