Lakimuutos ruuhkauttaa tullin

Tullattavien postipakettien määrä kaksin- tai jopa kolminkertaistuu tänä vuonna. Tulli taistelee vyöryn keskellä entisillä henkilöstömäärillä. Muutoksen odotetaan lisäävän huijausyrityksiä.

internet
Paketti ja hintalappu.
Yle Uutisgrafiikka

Nettishoppailijat kaivavat tänä vuonna kuvettaan entistä pienempien tilausten kanssa. Aikaisemmin EU:n arvonlisäveroalueen ulkopuolelta sai tilata tavaraa 43 euroon asti ilman veroa, mutta tammikuun alussa raja tippui noin 21 euroon.

Muutos voi jopa kolminkertaistaa tullattavien pakettien määrän.

Hongkongista Suomeen halpaelektroniikkaa myyvän E-Ville.comin kauppias Ville Majanen pitää lakimuutosta kiusantekona ja askeleena väärään suuntaan.

- Tällaisilla laeilla vain kavennetaan kuluttajien valinnanmahdollisuuksia, Majanen sanoo.

Muutosta on perusteltu sillä, etteivät esimerkiksi Ahvenanmaalle perustetut postimyyntiyritykset saisi epäreilua kilpailuetua mantereella toimiviin yrityksiin nähden. Ahvenanmaa ei kuulu unionin arvonlisäveroalueeseen ja sieltä tulevia paketteja kohdellaan kuten EU:n ulkopuolelta tulevia paketteja.

Majasen mukaan yrityksessä on lakimuutoksen vuoksi lisätty halvempien tavaroiden tarjontaa ja varauduttu siihen, että keskiostosten hinta laskee

- Tämä lisää epärehellistä kaupankäyntiä. Tullin on hankalampaa tehdä eroa laittoman ja laillisen kaupankäynnin välille, epäilee Majanen.

Tulli pian helisemässä

Verotuloja valtiolle ropisee muutoksen myötä lisää noin 10-20 miljoonaa euroa vuodessa. Vaikutuksen määrää on vaikea arvioida ennen kuin selviää, miten kuluttajat muutokseen reagoivat, sanoo Helsinki-Vantaan lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi. Tullille muutos merkitsee joka tapauksessa sitä, että on aika kääriä hihat.

- Nykyisin tullattavia paketteja on vuodessa hieman alle 100 000, ja olemme arvioineet, että luku saattaa olla tänä vuonna noin 260 000. Maksimissaan tullattava voi jopa kolminkertaistua, Mika Pitkäniemi sanoo.

Pitkäniemen mukaan tulli ei ole saanut lisää työvoimaa, vaikka lakimuutoksen yhteydessä sellaisesta puhuttiin.

- Yleinen taloudellinen tilanne näyttää niin huonolta, ettei sitä kannatta hetkeen odotaakaan. Olemme siirtäneet muusta henkilöstöstä väkeä, jotta järjestelmään ei synny isompia pullonkauloja eikä asiakaspalvelu ruuhkaudu. Toistaiseksi mitään hätää ei ole ollut.

Suhmurointi lisääntyy

Muutos on närkästyttänyt erityisesti levy- ja elokuvaharrastajien piireissä, sillä monia harvinaisuuksia saa tilattua vain EU:n ulkopuolelta. Jyväskyläläinen levykeräilijä ja tiskujukka Tatu Kuukkanen ei usko, että muutoksesta koituu paljoa lisäkustannuksia.

- Postimaksut esimerkiksi Yhdysvalloista ovat yleensä niin suuret, että yhden tai kahden levyn tilaaminen ei ole järkevää. Tilaukset ovat normaalisti aika suuria, Kuukkanen sanoo.

Kuukkanen epäilee, että lakimuutos voi kuitenkin lisätä huijausten määrää. Tyypillisisesti postilähetyksissä yritetään huijata tullia esimerkiksi merkitsemällä paketin arvo väärin tai kirjaamalla tuote näytteeksi. Tullissa varaudutaan vedätysyritysten lisääntymiseen.

- Rajan pienentyessä on vaikeampaa arvioida, mitä tuote todella maksaa. Siinä saa puljailla, että maksaako tämä todellisuudessa nyt 21 euroa vai alle. Entinen 43 euroa oli helpompi määritellä, Pitkäniemi sanoo.

E-Ville.comin kauppias Ville Majanen pitää uutta lakia kuoreen käpertymisenä. Majanen ei usko, että muutos lisäisi suomalaisten verkkokauppojen kilpailukykyä.

- Kannattaisi miettiä ennemmin sitä, mitä suomalaiset verkkokaupat saisi myymään tavaraa vaikkapa Kiinaan, kuin tehdä tällaisia päätöksiä, joissa kuluttaja kärsii.