Fatahilla suurmarssi Hamasin hallitsemassa Gazassa

Presidentti Mahmud Abbasin Fatah-puolue juhlii ensi kertaa vuosikausiin vuosipäiväänsä Gazassa, jota hallitsee kilpaileva Hamas-puolue.

Ulkomaat
Aukio täynnä ihmisiä Palestiinan lippu edessä.
Kannattajat juhlivat 48-vuotiasta Fatahia Gazassa.Mohammed Saber / EPA

Sadat tuhannet palestiinalaiset ovat kokoontuneet Gazaan osallistuakseen presidentti Mahmud Abbasin Fatah-puolueen marssiin.

Fatahin aseellisen taistelun 48-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä marssi on vuosikausiin ensimmäinen, jonka Fatah järjestää Hamas-puolueen hallitsemassa Gazassa.

Hamas on antanut Fatahille luvan marssiin osana puolueiden sovittelupyrkimyksiä. Hamas on myös lähettänyt Fatahille onnittelunsa.

Fatah hallitsee Länsirantaa, mutta Gazassa on vallassa islamistinen Hamas, joka voitti palestiinalaisten parlamenttivaalit vuonna 2006. Fatah ja Hamas yrittivät aluksi toimia yhteistyössä, mutta välit kiristyivät ja vuotta myöhemmin Hamas hääti Fatahin Gazasta. Toissa vuonna osapuolet solmivat Egyptin välityksellä yhtenäisyyssopimuksen, mutta sitä ei ole vielä toimeenpantu.

Israelilaisen Haaretz-lehden lainaama Hamasin edustaja Sami Abu Zhuri sanoo, että perjantaisen mielenosoituksen onnistuminen on sekä Fatahin että Hamasin onnistuminen. Positiivinen ilmapiiri on askel tiellä kansallisen yhtenäisyyden palauttamiseen, hän sanoo.

Fatahin edustaja Amal Hamad puolestaan sanoo sanoman olevan, ettei Fatahia voi pyyhkäistä pois. Hänen mukaansa myös Fatah pyrkii päättämään hajaannuksen.

Fatah perustettiin Jasser Arafatin johdolla 1950-luvulla johtamaan palestiinalaisten kamppailua oman valtion puolesta, mutta ensimmäisen iskunsa Israelia vastaan järjestön aseellinen siipi teki 1. tammikuuta 1965.

Perjantain marssi päättää Fatahin viikon kestäneet juhlallisuudet. Väkijoukolle televisioitiin presidentti Abbasin Länsirannalla pitämä puhe, jossa hän korosti, ettei yhtenäisyydelle ole vaihtoehtoa. Paikan päällä Gazassa juhlijoille puhuvat sekä Fatahin että Hamasin edustajat.

Abbas allekirjoitti perjantaina asetuksen, jonka mukaan palestiinalaishallinnon nimi muuttuu Palestiinan valtioksi, kertoo palestiinalaisten uutistoimisto Wafa. Viime vuonna YK myönsi palestiinalaisille tarkkailijavaltion aseman.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset