Sinfoniaorkesterin encore noudattaa etikettiä

Kevyen musiikin esittäjät nousevat lähes aina lavalle uudelleen keikan päätteeksi. Sinfoniaorkesteri on sen sijaan kitsaampi ylimääräisistään.

kulttuuri
Radion sinfoniaorkesteri esiintyy
Yle

Sinfoniaorkesteri palaa harvoin lavalle keikan päätteeksi.

Syy kitsauteen löytyy kansainvälisestä perinteestä. Encore eli ylimääräinen musiikkiesitys voi nimittäin jopa pilata hohdokkaan konsertin jälkitunnelman, Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg sanoo.

- Välttämättä yleisö ei suosionosoituksillaan halua orkesteria uudelleen soittamaan vaan haluaa vain osoittaa kuuluvasti suosiotaan.

Kinberg jatkaa, että usein normaali sinfoniakonsertti loppuu melko suureen teokseen. Sellaisen jälkeen ei kannata soittaa mitään ylimääräistä teosta. Se ei aina sovi tunnelmaan, mikä on jäänyt yleisölle.

Suurin syy löytyy vakiintuneesta käytännöstä. Sen mukaan encorea ei yleensä esitetä tavallisen konsertin päätteeksi, vaikka yleisö taputtaisi miten villisti tahansa. Sen sijaan esimerkiksi kiertueella tai tavanomaisesta poikkeavassa konsertissa ylimääräiseen yleisön pyynnöstä varaudutaan.

Välttämättä yleisökään ei suosionosoituksillaan halua enää orkesteria uudelleen soittamaan

Tuomas Kinberg

- Esimerkiksi Sibelius-festivaalin yhteydessä soitamme joka ilta ylimääräisen yleisön pyynnöstä. Tämä perustuu siihen, että yleisö ilmaisee tahtonsa ja taputtaa raivokkaasti. Myös viihdekonserttien yhteydessä ylimääräistä odotetaan ja se on luontevaa.

Spontaanin ylimääräisen soittaminen on sinfoniaorkesterille haastavaa, sillä siihen täytyy aina olla hyvin valmistautunut.

- Soittajilla tulee olla nuotit edessään. Koska ylimääräistä kuitenkin tavallisen konsertin yhteydessä aika harvoin vaaditaan, samalla tulisi tehtyä turhaa työtä.

- Tässähän on sitten vielä se poikkeus sinfoniakonserttien osalta, että solistit soittavat kyllä ylimääräisiä numeroita. Se taas katsotaan jotenkin luontevaksi. Sekin tosin vähän vaihtelee tilanteen mukaan, Kinberg jatkaa.