1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rikkaat venäläislapset riemulomalla - turvallisuus kaikkein tärkeintä

Bussilastillinen venäläislapsia on ollut tiukan turvallisessa lomahoidossa Forssan seudulla. Eerikkilän urheiluopiston pilottihankkeessa lapset ovat nauttineet talviurheilusta. Osa lapsista tulee hyvin rikkaista perheistä. Heillä on joukossa mm. oma lääkäri.

Napakelkalla saa aikaiseksi melkoista talviurheilun hurmaa. Kuva: Johanna Rantanen

Tammelan Eerikkilän urheiluopistolla on tämän viikon viettänyt lomaa noin 80 hengen lapsiryhmä ohjaajineen ja henkilökuntineen. Osa lapsista on matkustanut Tammelaan Vladivostokista asti, ja mukana on todella rikkaiden perheiden lapsia.

Matkatoimisto Kurortintour on tottunut viemään venäläislapsia lomille ympäri maailmaa.

- Kohteessa on tärkeintä lasten turvallisuus, sillä Venäjällä olot ovat toisenlaiset. Yrityksemme pitää huolta, että lapset pääsevät viettämään upeita lomia Suomessa. Lapset tulevat hyvin erilaisista perheistä. Osa perheistä on itse maksanut matkan, osan työnantajat ja sponsorit, kertoo toimitusjohtaja Melik A. Melkonyan

Ei päästetä silmistä

Hinnalla ei tunnu olevan väliä, kun ajattelee mitä sillä saa. Lapsilla on paljon omia ohjaajia mukana eikä heitä päästetä silmistä.

Eerikkilän palveluihin on oltu tyytyväisiä.

- Olemme kiitollisia, miten meitä on kohdeltu. Teimme tarkkailukierroksen paikanpäälle jo keväällä.

Melkonyan on ollut tyytyväinen Forssan seudun muihinkin palveluihin, museoihin ja esimerkiksi viihdeuimala Vesihelmeen.

Kun lasten vanhemmat näkevät myöhemmin satojen kuvien matka-albumin, Suomi näyttää tältä: Lapset luistelevat ja jääkelkkailevat turvallisesti metsän keskellä Eerikkilän urheiluopistolla. Heillä on hauskaa juhlissa. Heille järjestetään sisäpelejä ja käyntejä museoihin ja viihdeuimalaan ja shoppailureissuja Helsinkiin ja vaikkapa Turkuun. On tekemistä ja on hauskaa.

Forssalainen tuntee venäläisyyden vanhastaan

Näyttää siltä, ettei venäläisen matkakohteen tarvitse olla pääkaupunkiseudun ostosparatiisi.

Omatoimisuus matkailijoiden haalimisessa on valttia. Forssa ei näytä häviävän matkaruplien hankkimisessa esimerkiksi Hämeenlinnalle. Seutukunta tekee markkinointityötä ahkerasti mm. Pietarin alueella.

Myös forssalaisille itselleen venäläinen on tuttu entuudestaan. Monen muistissa ovat vielä ajat, kun joka toinen forssalainen lomaili kerran vuodessa itänaapurin aurinkorannoilla, ja varsin monilla oli oma kotikommunisti, venäjää opiskeltiin innokkaasti ja neuvostoliittolaisten kanssa solmittiin yhteistyösopimuksia.