Hyönteinen voi olla kännissä koko talven

Monet hyönteiset eivät anna talven häiritä elämäänsä. Ne pystyvät suojautumaan pakkaselta eräänlaisen "sisäisen pakkasnesteen" avulla.

luonto
Lumikorento
LumikorentoSuomen ympäristökeskus / Teemu Rintala

Hiljaista valkoista talvimaisemaa katsoessa ei heti uskoisi, millainen kuhina hangen sisällä käy. Kuopion luonnontieteellisen museon intendentti Jukka Kettusen mukaan yhden neliömetrin alalla voi asustaa jopa 10 000 hyönteisyksilöä.

- Jos selkärankaiset lasketaan mukaan, hangen alla elää tuhansia eri lajeja. Ne nousevat leutoina talvipäivinä lumen pinnalle etsimään ravintoa. Niiden perässä nousee saalistajia, kuten hämähäkkejä, Kettunen sanoo.

Hangelle nousevat hyppyhäntäiset ovat niin pieniä, ettei niitä näe tihrustelematta. Hangelle päästyään ne etsivät syötäväkseen orgaanista kasviainesta tai lumen pinnalla eläviä bakteereita.

Hämähäkkien lisäksi tiedetään, että ainakin tiaiset käyttävät ravinnokseen päivänvaloon uskaltautuvia talvihyönteisiä.

Sisäinen alkoholintuotanto auttaa talven yli

Talvihyönteisillä on erikoinen tapa selviytyä elämästä pakkasessa. Intendentti Jukka Kettunen sanoo, että ne pyrkivät poistamaan elimistöstään vettä ja kehittämään sinne glykoolia tai vastaavaa alkoholia.

Hangen alla elää tuhansia eri lajeja.

Jukka Kettunen

- Sitä kautta ne pyrkivät siihen, että solun sisältö ei jäätyisi, vaan jäätyminen tapahtuu solun ulkopuolella, mikä ei vaurioita elintärkeitä solukoita, Kettunen kertoo.

Samankaltainen "talven mittainen känni" on Kettusen mukaan menetelmänä myös tietyillä matelijoilla, kuten sammakoilla.

Talven lumiolosuhteilla on suuri vaikutus siihen, miten pikkuhyönteiset selviävät talvella. Jos kovat pakkaset iskevät ennen lumen satamista, se vaikeuttaa monien lajien elämää.

- Mutta meidän Suomen lajisto on sopeutunut erilaisiin talviin että pienet ilmastonmuutokset eivät kovin nopeasti vaikuta niihin, Kettunen päättää.