Hyppää sisältöön

Lypsylehmä muuttuu häräksi ravintolalautasellasi

Useat ravintolat myyvät naudanlihaa härkänä. Asiakas saattaa tietämättään syödä häränlihan sijaan lypsykarjan lihaa. Evira harkitsee nyt puuttuvansa nimeämisasiaan.

Kuva: YLE / Ilari Papinniemi

Aito häränliha on peräisin liharotuisesta kuohitusta sonnista. Suomessa kasvatetaan kuitenkin vain vähän härkää, sillä sonneja ei tavallisesti kuohita. Myös lypsykarjan lihaa myydään härkänä. Maitorotuinen nauta on kuitenkin jalostettu maidontuotantoon.

- Kun lypsylehmä saa sonnivasikan, sen lihaa voidaan myydä härkänä, selittää polvijärveläinen lihatilatuottaja Jyrki Kuikka, jonka tilalla kasvatetaan sonneja.

Kuluttajan on lähes mahdoton erottaa kastikkeista, onko kyseessä maito- vai pihvirotuisen naudan lihaa. Pihvin koostumuksesta voi erottaa onko lautaselle päätynyt mustavalkean Mansikin jälkikasvua vai pihvirotuista nautaa.

- Varmasti kaikki ravintolakokit tunnistavat onko liha peräisin lypsy- vai liharotuisesta naudasta peräisin, uskoo Kuikka.

- Kuluttajapakkauksista on vaikea sanoa, varsinkin jos liha on marinoitua, arvioi Kuikka.

Kun lypsylehmä saa sonnivasikan, sen lihaa voidaan myydä härkänä.

Jyrki Kuikka

- Nykypäivänä kuluttajapakkauksissa on numerot ja jokainen kuluttaja voi selvittää sen avulla millaista nautaa syö. Numerot pitäisi olla jäljitettävissä tuottajalle asti, Kuikka kertoo.

Härkä myy lihakastiketta paremmin

Ravintolat voivat ostaa lehmänlihaa sonninlihaa halvemmalla ja myydä sen asiakkaille hieman suuremmalla katteella.

Esimerkiksi eräs joensuulainen ravintola tarjosi äskettäin lounasaikaan härkää pippurikastikkeessa. Kastikkeessa oli naudan lisäksi sianlihaa.

Myymme vaikka navettalehmää härkänä.

Joensuulainen ravintoloitsija

Toisena päivänä samaisen ravintolan lounaslistalla oli maksaa ja härkää. Kysyttäessä lihasta kerrottiin, että se on suikalelihaa kastikkeessa. Pienen tarkennuksen jälkeen todettiin lihan olevan nautaa. Se ei selvinnyt, oliko liha maito- vai pihvirotuisesta naudasta.

- Myymme, vaikka navettalehmää härkänä. Eihän se sonni tai nauta ole niin houkutteleva, perustelee joensuulainen ravintolayrittäjä.

Evira selvittää nimeämistä

Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo, ettei kuluttajilta ole tullut aiheesta kyselyjä. Härkä-nimi asia otetaan Evirassa esille, kun elintarvikkeiden nimeämisasiaa käydään läpi.

- Mietimme, onko tarvetta puuttua tähän nimeämiseen, Lehto kertoo.

Jotkut kaupat ja ravintolat voivat käyttää härkä-nimeä sonnista.

Tuulikki Lehto

- Muuta virallista linjausta meillä ei ole tällä hetkellä asiaan muuta kuin virallisesti härkä on kuohittu sonni.  Jotkut kaupat ja ravintolat voivat käyttää härkä-nimeä sonnista, linjaa Lehto.

- Meillä tällä hetkellä on käsittelyssä naudanpaistijauhelihan nimeämisasia. Sen jälkeen on tarkoitus käydä elintarvikkeiden nimityksiä läpi, Lehto kertoo aikataulusta.