Julmia pilapuheluita soittaneet valelääkärit paljastuivat

Teon takana on kolme alaikäistä poikaa. Uhrit näyttävät valikoituneen sattumanvaraisesti. Soittajat väittivät vastaajan lähiomaisen kuolleen.

Kotimaa

Poliisi on selvittänyt vuoden alussa Keski-Pohjanmaalla soitettujen julmien pilapuhelujen alkuperän. Kahdessa aamuvarhaisella soitetussa puhelussa lääkäriksi esittäytynyt mies kertoi lähiomaisen kuolemasta ja pyysi vastaajaa sairaalaan tunnistamaan vainaja.

Tekijöiksi paljastui kolme alaikäistä keskipohjalaispoikaa. Nuorin heistä oli 15- ja vanhin 17-vuotias. Tutkinnan aikana on ollut yksi henkilö kiinniotettuna. Poikien jäljille päästiin poliisin oman tutkinnan kautta teletietojen avulla. Pojat soittelivat myös muita pilapuheluita esimerkiksi arpajaisvoitoista. Poliisin mukaan yhden pojan osuutta puheluihin voidaan pitää vähäisempänä, hän ei osallistunut "kuolinviestien" välittämiseen.

Esitutkinnan mukaan tekoja ei voida luonnehtia suunnitelluksi, vaan motiivina oli pilailutarkoitus. Kohteet valikoituivat alueelta sattumanvaraisesti. Sattumaa oli myös se, että ainakin toisessa kuolleeksi väitetyn yksilöinti osui "omaisen" kannalta totuutta vastaavaksi.

Asia etenee aikanaan syyteharkintaan. Poliisin esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet pahoinpitely, kunnianloukkaus, virkavallan anastus ja kotirauhan rikkominen.