Koe uusi yle.fi

Virkistyssetelillä saa myös henkilökohtaisen kunto-ohjaajan

Setelien kelpaavuudessa on kuitenkin epäselvyyksiä - etenkin kulttuurin kohdalla. Tulkinnoissa auttaa verottaja.

Kotimaa
Nainen kuntosalin juoksumatolla.
Yle

Työnantajan kustantamilla liikunta- ja kulttuuriseteleillä voi maksaa monenlaisia liikunta- ja kulttuuripalveluja, mutta säännöt siitä, mihin seteleitä tai muita maksuvälineitä voi käyttää, ovat tulkinnanvaraisia. Liikunnan kohdalla perusperiaate on aktiivisen liikunnan maksamisessa ja verottajan mielestä myös henkilökohtaisen ohjelman laatiminen kuuluu siihen.

- Tarkoitus on tukea sellaisia liikuntamuotoja, joita suomalaiset yleisesti harrastavat, ja kyllä tällainen personal trainer -palvelukin siihen kuuluu, linjasi verohallinnon ylitarkastaja Sari Wulff Ylen aikaisen haastattelussa.

Kuntokumppanit oy:n ylläpitämillä Motivus-kuntokeskuksilla oli kuitenkin aiempaan tiedusteluun pohjautuva käsitys, jonka mukaan verottaja ei hyväksy saliohjelman laatimista varsinaiseksi liikuntapalveluksi.

- Mutta jos tähän tulee uusi linjaus niin olemme valmiita muuttamaan sitä, sanoi Sonja Choauhan Motivukselta.

Verottaja myöntää, että ohjeistusta voi olla tarpeen lisätä.

- Aina kun tulee uusia liikuntalajeja ja kulttuurimuotoja lisää, niin varmasti ohjeistusta on paikallaan tarkastella, Sari Wulff sanoo.

Kasvava ala

Virkistysmaksupalveluja tarjoavia niin sanottuja seteliyrityksiä on tullut jatkuvasti lisää. Ylivoimaisesti suurin on Smartum.

- Muut ovat kyllä aika marginaalisia, vaikka esimerkiksi Sporttipassi ja Virike-seteli ovat viime aikoina vähän kasvaneet, kuvaa markkinaosuuksia Motivuksen Sonja Choauhan.

Sillä, minkä toimijan seteliä tai korttia asiakas käyttää, ei ole merkitystä siihen, mitä niillä voi maksaa, Choauhan sanoo.

Smartumin toimitusjohtaja Maarit Hannula sanoo, että ala on kasvussa.

- Jatkuvasti puhutaan työssä jaksamisesta ja työurien pidentämisestä, niin kyllä liikunnalla ja kulttuurilla on siinä iso merkitys. Että kyllä tämä ala varmaan pikemminkin kasvava on.

Viisi suurinta toimijaa ovat Smartum, Sporttipassi, Virike-seteli, Tyky-seteli ja Ticket Mind&Body.

Kulttuuri kimurantimpaa

Ylitarkastaja Sari Wulff verohallinnosta sanoo, että liikuntapuolella rajanveto on melko helppoa aktiivisuus-määritelmän kautta.

- Siten esimerkiksi mammauinnin voi maksaa setelillä, vauvauintia ei, Wulff sanoo.

Maarit Hannula muistelee verottajan sanoneen ei ajatukselle maksaa liikuntasetelillä biljardia tai urheilukalastusta.

- Siinä maksu olisi kohdistunut kalastuslupaan, ja sehän ei ole liikuntaa, Hannula muistelee verottajan perustelleen.

Myöskään solariumiin verovapaat tukisetelit eivät käy maksuksi.

Kulttuurin kohdalla on usein vaikeampi määritellä, käykö seteli vai ei.

- Jos artisti esiintyy jollain areenalla, seteliä voi käyttää, mutta diskokeikalla ei, Wulff sanoo.

- Täytyy tarkastella sitä, mikä on toiminnan pääasiallinen tarkoitus ja rajojen on oltava tiukat, että kaikkiin pätevät samat säännöt, sanoo Wulff.