Harva yritysjohtaja kommentoi palkkojensa alennusvaatimuksia

Harva yritysjohtaja suostuu kommentoimaan vaatimuksia palkkojensa alentamisesta. Muutamat julkisuuteen astuneet johtajat olisivat kuitenkin valmiita laskemaan palkkojaan.

Tuloale
SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä.
SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä.Yle

Yle Uutiset tavoitteli noin viittäkymmentä yritysjohtajaa, mutta vain muutama suostui ottamaan kantaa vaatimuksiin palkkojensa alentamisesta. Suuri osa yhtiöistä viestitti, etteivät ne kommentoi asiaa. Osaa johtajista ei tavoitettu lomakauden takia.

Yrityksille ja niiden toimitusjohtajille saattaa olla helpompaa kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin kuin sanoa julkisesti vastustavansa itseään koskevia palkanalennuksia.

Sen sijaan ne harvat, jotka julkisuuteen astuivat, kertoivat olevansa valmiita laskemaan palkkojaan. Yksi heistä oli SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä, jonka ansiotulot olivat noin 500 000 euroa vuonna 2011.

- Jos tällaiseen yleisesti yhteiskunnassa päädytään, niin totta kai siinä pitää olla mukana. Mielestäni tasavallan presidentti on hyvin määritellyt sen tason, josta voidaan keskustella.

Presidentti Sauli Niinistö on hakenut palkkaansa viidenneksen alennusta.

Muutamissa yrityksissä johdon palkkoja on sopeutettu ennenkin. Esimerkistä käy metsäkoneyhtiö Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela, jonka ansiotulot olivat noin 300 000 euroa vuonna 2011.

- Aina, kun Ponssella on sopeutettu toimintaa ja henkilöstöön on osunut lomautuksia, olen laskenut palkkaani omasta aloitteesta. Pitkällä aikavälillä, jos on pakko laskea palkkaa pysyvästi, niin myös se on yksi mahdollisuus, Nummela sanoo.