"Chavez voi jatkaa presidenttinä ilman virkavalan vannomista"

Venezuelan varapresidentin mukaan vakavasti sairas presidentti Hugo Chavez voi vannoa virkavalan uudelle kaudelle myöhemmin. Oppositio on vaatinut uusia vaaleja, jos Chavez ei kykene vannomaan valaa ensi viikolla.

Ulkomaat
Hugo Chavez pöydän ääressä
Venezuelan presidentti Hugo Chavez hallituksen kokouksessa 5. lokakuuta 2012Venezuelan presidentinhallinto / EPA

Vakavasti sairas Venezuelan presidentti Hugo Chavez voi jatkaa virassaan ilman virkavalan vannomista ensi viikolla, sanoo maan varapresidentti Nicolas Maduro.

Maduron mukaan ajankohtaa voidaan siirtää, jos Chavez ei kykene vannomaan valaa parlamentissa ensi torstaina. Maduro sanoi televisiohaastattelussa, että Chavez voi antaa valan myöhemmin korkeimman oikeuden edessä.

Presidentti Hugo Chavez on sairaalahoidossa Kuubassa toipumassa syöpäleikkauksesta. Venezuelan hallituksen edustaja kertoi perjantaina Chavezin kärsivän hengitysinfektiosta seuranneista komplikaatioista.

Venezuelan oppositio on vaatinut viranomaisilta enemmän tietoa Chavezin terveydentilasta ja siitä kykeneekö presidentti vannomaan virkavalansa uudelle presidenttikaudelle 10. tammikuuta. Oppositio sanoo, että Venezuelassa on perustuslain mukaan järjestettävä uudet presidentinvaalit kuukauden kuluessa, jos Chavez ei vanno virkavalaa.

Perustuslaki ei kuitenkaan ota selkeää kantaa nyt käsillä olevaan tilanteeseen, jossa presidentiksi valittu ei mahdollisesti kykene ottamaan tehtävää vastaan.

Varapresidentti Nicolas Marudo sanoi, että perustuslaki mahdollistaa virkavalan vannomisen myöhemmin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset