Lehti: Pohjois-Korea suunnittelee Saksan avulla "suurta muutosta"

Saksalaislehden tietojen mukaan Pohjois-Korea aikoo vielä tänä vuonna avata maataan ulkomaisille yrityksille. Saksalaiset asiantuntijat antavat Pohjois-Korealle apua lainsäädännön uudistamisessa.

Ulkomaat
Kim Jong-un pitää uudenvuodenpuhetta.
Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea uhkaa ydinkokeella. KCNA / AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korean johto aikoo avata maan ulkomaisille investoijille, kertoo saksalainen sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung. Apuna uudistuksessa käytetään saksalaisia talousasiantuntijoita, lehti kertoo.

Lehden haastattelema saksalainen taloustieteilijä kertoo, että suunnitelma (Masterplan) uudistuksesta on jo tehty. Se on määrä julkistaa tämän vuoden aikana.

Pohjoiskorealaiset kaipaavat Saksalta apua varsinkin yrityslainsäädännön muotoilemisessa. Lehden tietojen mukaan Pohkois-Korea on kiinnostunut erityisesti Vietnamin käyttöön ottamasta mallista, jossa tarkoin valikoidut yritykset saavat luvan investoinneille.

Nykyään Pohjois-Korea sallii ulkomaisten yritysten asettumisen vain Rasonin erityistalousalueelle Kiinan-vastaisella rajallaan.

Pohjois-Korean nuori johtaja Kim Jong-un sanoi uudenvuodenpuheessaan, että alkanut vuosi toisi mukanaan "radikaalin muutoksen" maan talouspolitiikkaan.

Monet ulkomaiset tarkkailijat menettivät kuitenkin mielenkiintonsa puheeseen, sillä Kim uhosi maansa muuttuvan "talousjättiläiseksi". Yleisestihän on tiedossa, että Pohjois-Korean taloudellinen tilanne on katastrofaalinen. Tuotantovälineet ovat rappiolla, sadat tuhannet kansalaiset pakkotyössä ja yleinen tuottavuus ehkä viiden prosentin tasolla verrattuna Etelä-Koreaan.

Saksalaislehden tietojen mukaan pyrkimys muutokseen on kuitenkin todellinen. Muutos kohdistuisi etenkin maatalouteen ja kevyeen teollisuuteen.

Varovaisia askelia kaupan vapauden suhteen on jo otettu. Ankaran ruokapulan myötä on avattu mm. vihannestoreja. Kaupungeissa on myös kaupallisessa myynnissä vaatteita ja elektroniikkaa.

Vaikka Pohjois-Korea olisikin muuttamassa taloudellista järjestelmäänsä, poliittiseen järjestelmään ei ole luvassa muutosta. Asevoimat eivät ole valmiit luopumaan vahvasta asemastaan.

Lähteet: Yle Uutiset