Uusi hoito puree antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin

Antibioottiresistentit bakteerit ovat nykyajan sairaanhoidon riesa. Upsalan yliopistosairaalan tutkimus paljasti, että eri antibioottien yhdisteleminen puree infektioihin tehokkaasti.

terveys
Elektronimikroskooppilla otettu 8000-kertainen suurennus Legionella Pneumophila -bakteerista.
Legionella Pneumophila -bakteeri.Public Health Image Library / Centers for Disease Control and Prevention

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien hoidossa on saatu aikaan läpimurto, sanovat ruotsalaisen Upsalan sairaalan tutkijat. Infektio saatiin kuriin useiden antibioottien yhdistelmällä.

Upsalan yliopistosairaalassa tutkittiin 14 erilaisen antibioottiyhdistelmän vaikutusta erittäin vastustuskykyiseen Klebsiella-suolistobakteeriin. Tulokset olivat hämmästyttävän hyviä, kertoo infektiolääkäri Thomas Tängdén Ruotsin televisiolle SVT:lle.

Tieteellistä tietoa multiresistenttien bakteerien hoidosta on hyvin vähän ja kliinisiä kokeita ei käytännössä lainkaan, kertoo SVT. Uppsalassakin testattiin sellaisia antibioottiyhdisatelmiä, joita ei ollut kokeiltu koskaan aikaisemmin laboratorio-oloissa.

Kokeissa ilmeni, että antibiootteja yhdistelemällä aiemmin resistenteiksi luultuja bakteerikantoja voitiin saada kuriin. Erikoista oli, että yhdistelyn avulla saatiin hyötyä myös sellaisista lääkeaineista, joiden luultiin jo muuttuneen hyödyttömiksi.

Samalla paljastui, että eräistä nykyään käytössä olevista antibioottien yhdistelmistä ei ollut hyötyä infektion hoitoon.

Lääkkeille vastustuskykyiset suolistobakteerit aiheuttavat vakavia infektioita ja verenmyrkytyksiä.

Upsalan yliopistosairaalassa tutkimuksia aiotaan laajentaa. Mukaan otetaan uusia bakteerikantoja ja useampia antibioottikombinaatioita.

Lähteet: Yle Uutiset