1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saatat juoda luomumaitoa tietämättäsi

Kaupat vaativat lisää luomua meijerihyllyihinsä. Suomen suurin meijerituottaja Valio kuitenkin myy osan saamastaan luomuraaka-aineesta tavallisena maitona. Yhtiön mukaan luomu ei ole niin kannattavaa, että kaikkea kerättyä luomumaitoa kannattaisi jalostaa luomutuotteiksi.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä ruokakaupan maitohyllyllä.
Yle

Luomun myynti kasvaa huimaa vauhtia, ja kaupat haluaisivat laajentaa luomuvalikoimiaan.

SOK:n valikoimajohtajan mielestä ketjun meijerihyllyssä on isoja puutteita.

- Muun muassa luomujuustot puuttuvat käytännössä kokonaan. Luomujugurtteja ja luomurahkoja on hyvin vähän. Olisimme hyvin kiinnostuneita ottamaan niitä valikoimiimme, mutta tarjontaa ei ole ollut, valikoimajohtaja Ilkka Alarotu sanoo.

Luomupulaan monta syytä

Luomuvaihtoehdot meijerihyllyssä ovat harvassa useasta eri syystä. Tiloilla kestää pitkään siirtyä luomutuotantoon. Kaikille tiloille luomu ei ole kannattavaa.

Esimerkiksi Arla Ingman on ollut Eviran hakemusten perusteella kiinnostunut vain suurista tiloista, vaikka yhtiöstä kerrotaan, että luomun kysyntä on yllättänyt.

- Meillä ei ole ollut riittävästi suomalaista luomuraaka-ainetta. Teemme sen hankinnan eteen töitä ja luomuraaka-ainetta saadaan lisää koko ajan, mutta kysyntä on kovempaa, kuin mitä me pystymme tällä hetkellä toimittamaan, valittelee Arla Ingmanin toimitusjohtaja Reijo Kiskola.

Valion mielestä luomulle ei ole riittävästi kysyntää

S-ryhmän mielestä suomalaista luomumaitoa oli niin huonosti tarjolla, että se toi syksyllä kauppoihin saksalaisen luomumaidon. Valio kuitenkin kertoo, että itseasiassa luomuraaka-ainetta on yli tarpeen.

Kun Arla Ingman saa vuodessa noin 7 000 000 litraa luomumaitoa, Valio kerää sitä vuodessa 30 000 000 litraa. Kuluttaja saattaakin juoda tietämättään luomumaitoa, sillä osa Valion luomusta päätyy tavallisen maidon kuoriin.

Yhtiön mukaan luomu ei ole niin kannattavaa, että kaikkea kerättyä luomumaitoa kannattaisi jalostaa luomutuotteiksi. Valio käyttää ylimääräisen luomumaidon tavallisen maidon tuotantoon, jolloin se myydään tehotuotettuun maitoon sekoitettuna.

Valion näkemys on, että luomutuotteille ei ole ollut tarpeeksi kysyntää.

- Viimeisen vuoden aikana kysyntä on itseasiassa ollut laskussa. Eli meillä kyllä luomuraaka-ainetta riittää, sanoo Rauno Hiltunen, Valion tuoretuotteet ja markkinointi -johtaja.

Hiltunen kertoo, että alkaneena vuonna Valiolta on tulossa joitain uusia luomutuotteita, joista ei voi vielä kertoa tarkemmin.

- Koko ajan asiakkaiden ja kuluttajien toivomusten pohjalta kehitämme valikoimaamme. Mutta totta kai tärkeintä on, että tuotteille löytyy kysyntää. Aivan pieniä tuotteita me emme pysty tuotannossamme tekemään.

Laajennusta valikoimaan pieniltä luomutuottajilta?

Kesko ei toivo suurten tuottajien kasvattavan valikoimiaan, vaan kaipaisi lisää tarjontaa pieniltä luomutuottajilta.

- Totta kai suurempi valikoima on hyvä, mutta emme tahdo esimerkiki meijerituotteiden olevan vain kahden suuren kilpailua. Kannustamme kauppiaitamme ottamaan paikallisia tuottajia eli lähiruokaa ja sitä kautta myös luomua, kuvailee Keskon tuotelinjajohtaja Harri Turunen.

Lue seuraavaksi