Vartiainen lehdelle: Työttömille työvelvoite, enemmän matalapalkkatöitä

VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen haluaisi velvoittaa työttömät ottamaan vastaan tarjottu työ, kertoo Sunnuntaisuomalainen. Lisäksi hän haluaisi Suomeen matalapalkkatöitä palkkaerojen kasvun uhallakin, jotta työllisyys paranisi.

Tuloale
Juhana Vartiainen.
Juhana Vartiainen.Jarno Mela / Lehtikuva

Työttömälle pitäisi asettaa velvollisuus ottaa tarjottu työ vastaan, katsoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen. Vartiainen kertoo näkemyksestään Välisuomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa.

Vartiaisen mukaan Suomen työllisyyttä ja tuottavuutta pitäisi parantaa muun muassa sillä, että työttömät velvoitettaisiin ottamaan tarjottu työ vastaan, vaikka se ei vastaisikaan omaa ammattia.

- Tulisi vaatia työn vastaan ottamista nykyistä tiukemmin – ehkä joskus jopa työttömyyskorvauksen peruuttamisen uhalla. Harkintavaltaa on tosin käytettävä, sillä professorista ei taida saada bussikuskia, Vartiainen sanoo Sunnuntaisuomalaisessa.

Työttömyysturvaa olisi Vartiaisen mukaan myös lyhennettävä. Työttömyyseläkeputken käyttämistä hän rajoittaisi, jotta rakenteellista työttömyyttä ei pääsisi syntymään.

Lisäksi työttömyyttä vähentäisivät Saksan mallin mukaiset matalapalkkatyöt. Matalapalkkatöitä on arvosteltu työmarkkinoiden kahtiajakautumisen vuoksi, mutta Vartiaisen mukaan työllisyyden parantaminen on tärkeämpää kuin palkkaerojen kasvut.

Saksassa työtä on luotu niin matalilla palkoilla, etteivät ne riitä elämiseen. Työministeri Lauri Ihalainen (sd) korostaa, että työllä pitää tulla toimeen. Ihalaisen mukaan Saksa on muuttumassa pätkä- ja silpputyömaaksi, jossa työntekijän on hankittava itselleen useampi työ.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus