1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain hallinto suunnittelee tiukkoja aserajoituksia

Yhdysvalloissa tapahtuneet joukkosurmat ovat nostaneet taas esiin kysymyksen maan väljistä aselaeista. The Washington Post -lehden mukaan presidentti Obaman hallinto on tarttunut asiaan vakavammin kuin on uskottukaan.

Ulkomaat
Työntekijä palvelee asiakasta ojentamalla tälle aseen Wichitassa, Kansasissa, 26. kesäkuuta 2008.
Työntekijä palveli asiakasta ojentamalla tälle aseen Wichitassa, Kansasissa, 26. kesäkuuta 2008.Larry W. Smith / EPA

Valkoinen talo valmistelee selvästi tiukempia aserajoitusmääräyksiä kuin aiemmin on luultu, kertoo sanomalehti The Washington Post.

Presidentti Barack Obama asetti varapresidentti Joe Bidenin johtaman työryhmän valmistelemaan aserajoituksia sen jälkeen, kun asemies surmasi 26 ihmistä Newtonin pikkukaupungin koulussa viime kuussa.

Tiedotusvälineissä on tähän asti arveltu, että Obaman hallinto pyrkisi kieltämään puoliautomaattiset, eli itselataavat kertatulta ampuvat aseet ja yli kymmenen ammusta sisältävät lippaat.

The Washington Postin mukaan Bidenin ryhmä pyrkii paljon pidemmälle. Ehdotuslistalla olisi mm. aseiden liikkumista ja myyntiä seuraava valtakunnallinen tietokanta, aseiden ostajien taustojen ja varsinkin mielenterveystietojen tarkistaminen sekä ankarammat rangaistukset henkilöille, jotka pitävät asetta hallussaan koulujen lähellä tai luovuttavat aseen alaikäiselle.

Kaikki tiukennukset aselakeihin kohtaavat oletettavasti ankaraa vastarintaa aseharrastajien järjestöiltä, kuten esim. Kansalliselta kiväärijärjestöltä NRA:lta, jolla on vahvat siteet republikaanipuolueeseen ja myös eräisiin demokraatteihin.

Biden yrittää kuitenkin kerätä rajoituksille mahdollisimman laajan yleisön tuen. Apua pyydetään myös mm. uskonnollisilta johtajilta, metsästysjärjestöiltä ja mielenterveysasiantuntijoilta.

Tämän lisäksi Bidenin työryhmä hakee keinoja aserajoitusten tehostamiseen siten, ettei säädöksiä tarvitsisi viedä kongressin käsiteltäväksi.

Bidenin ryhmän on määrä antaa suosituksensa presidentti Obamalle vielä tammikuun aikana.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi