1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanedustajat haluavat lukukausimaksut EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille esitetään lukukausimaksuja. Aloitteen mukaan opiskelija voisi vähentää maksut myöhemmin verotuksessa, jos hän jää Suomeen töihin.

Kotimaan uutiset
Helsinki University students in December 2012.
Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa joulukuussa 2012.Yle

Valtaosa kansanedustajista kannattaa lukukausimaksuja EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Aloitteen on allekirjoittanut 119 kansanedustajaa seitsemästä eduskuntaryhmästä.

Esityksen mukaan opiskelija voisi vähentää maksetut lukukausimaksut verotuksessa jälkikäteen, jos hän jää Suomeen töihin. Aloitteen tavoitteeksi kerrotaan koulutusviennin lisääminen ja opetusalan työllisyyden tukeminen.

- Suomen kansainvälisesti arvostettu maine koulutuksen kärkimaana on hyödynnettävä kansantaloutemme hyväksi, toteavat kansanedustajat Arto Satonen (kok), Jukka Kärnä (sd), Ari Torniainen (kesk) ja Reijo Tossavainen (ps).

Aloitteen tekijöiden mukaan ongelmana on, että nykyisin suuri osa englanninkielisen tutkinnon Suomessa suorittaneista ulkomaalaisista opiskelijoista työllistyy Suomen ulkopuolelle.

- Suomalaisen veronmaksajan ei kannata maksaa koulutusta, josta hyöty valuu muualle, Satonen, Kärnä, Torniainen ja Tossavainen toteavat tiedotteessa.

Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa koeluontoisesti joidenkin vieraskielisten maisteriohjelmien ja ylempien AMK-tutkintojen myynnin.

Aloitteen tekijöiden mukaan lukukausimaksujen taso on asetettava siten, ettei ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä laske, vaan nousee. Pidempiaikaisena tavoitteena on saada lukukausimaksut tutkinnon todellisten kustannusten tasolle.

Aloitteen mukaan Suomeen kehitysmaista tuleville opiskelijoille lukukausimaksut voitaisiin maksaa kehitysyhteistyövaroista. Lisäksi lahjakkaille mutta vähävaraisille opiskelijoille voitaisiin luoda stipendijärjestelmä, esityksessä todetaan.

Lue seuraavaksi