Paksut renkaat helpottavat talvipyöräilyä

Fat Biket ovat pyöräilijöiden uusin villitys. "Paksupyörät" ovat lisänneet suomalaisten talvipyöräilyintoa.

liikenne
Pyöräilijä hangella polkupyöränsä kanssa.
Paksupyöräisellä talvipyörällä voi harrastajien mukaan ajaa missä vain.

Alaskassa jäätikköpyöräilyyn kehitetyt Fat Biket eli suomalaisittain paksupyörät eroavat tavallisista polkupyöristä siten, että renkaat ovat huomattavasti perinteisen pyörän renkaita paksummat.

Eteneminen on paitsi pehmeämpää, vakaampaa ja tasaisempaa, myös hauskempaa.

- Näillä polkiessa suu kääntyy automaattisesti hymyyn. Niin itsellä kuin vastaantulijoillakin, kuvailee Petri "Shimaani" Nuutinen.

"Paksupyörään hurahtaa"

Nuutinen itse osti Fat Bikensa puoliväkisin maahantuojalta joitakin vuosia sitten. Kyseinen pyörä oli Suomessa kolmas laatuaan. Sen jälkeen Fat Bikeja on rantautunut merten takaa parisataa kappaletta.

- Olen meidän porukasta ainoa, joka ei koeajanut tätä pyörää ennen ostamista ollenkaan. Pyörä oli maahanuojan oma, jonka sain, kun lupasin antaa koeajon kaikille halukkaille. Ja loppu onkin historiaa, Nuutinen hymyilee.

Näillä polkiessa suu kääntyy automaattisesti hymyyn. Niin itsellä kuin vastaantulijoilla

Petri "Shimaani" Nuutinen

Nuutisen paksupyöräporukka on tutustunut toisiinsaFillarifoorumilla (siirryt toiseen palveluun). Siksi he kutsuvat toisiaan keskustelupalstan nimimerkeillä. Nuutinen itse on Shimaani, mutta joukkoon kuuluu myös ainakin H.C. Andersen ja Mutanaama.

- Jotkut pyöräilijät, erityisesti satunnaiset kävijät, sitä tuntee vain nimimerkillä, kun oikea nimi jää kertomatta, Nuutinen myöntää.

Polkupyörä maantielle, hankeen tai suolle

Pääkaupunkiseudun paksupyöräporukkaan kuuluu parikymmentä polkijaa. He kertovat, että kun paksurenkaista pyörää on kokeillut, ei tee mieli enää palata tavallisen pyörän selkään.

- Tällä voi mennä ihan missä vaan, lupaa porukan puhemies, "Shimaani" Nuutinen.

- Kesäisin me poljemme näillä soilla. Tällä pystyy polkemaan vaikka kuinka pitkälle - yleensä siihen asti, että uppoaa melkein kokonaan.