Pistesijat Bottaksen tavoitteena tulokaskaudella

Valtteri Bottas on edennyt tavoitteeseensa, F1-kuljettajaksi, määrätietoisesti ja aikoo toimia urallaan samalla tavalla. Bottas aloittaa Williamsin kisakuljettajana autourheilun kuninkuusluokassa tänä vuonna.

urheilu
Valtteri Bottas.
Niko Rönkkö / Yle

Valtteri Bottas on uusi suomalainen F1-kuski tulevasta kaudesta alkaen. Elämänmuutokseen hän on valmistautunut jo vuosia ja kun tallikin on testiajajalle tuttu, uskoo rauhallinen Bottas elämänmuutoksen olevan maltillinen, vaikka uuttakin on edessä.

-Ajamista tulee tosi paljon enemmän. Kevään testeissä kuudessa päivässä tulee tuplat ajamista siihen mitä ennen. Toisaalta olin mukana jo viime kaudella kaikkina 20 kisaviikonloppuna, eli tunnen kuviot, kertoo Bottas.

Tammikuu menee Williamsin tehtaalla tutuissa ympyröissä kauteen valmistautuen. Ohjelmassa on simulaattoriajoa ja helmikuun alussa alkavat testit.

- Sama tiimi jatkaa, jossa olen ollut kolme vuotta. Tunnen ihmiset ja paikat, se on selvä etu.

Autoon tehdään tammikuun aikana Bottakselle oma penkki ja mies itse aikoo hioa kestävyyskuntoaan.

- Kaiken olen yrittänyt tehdä niin hyvin kuin mahdollista, olen treenannut paljon. Etenkin fyysisiä pohjia, reaktio- ja nopeusjuttuja rakennetaan vielä ja erityisesti kestävyysominaisuuksia on tarkoitus kehittää.

Ihan tavallinen Valtteri

Valtteri Bottaksen ympärillä ei leiju "F1-sädekehää", eikä hän kehu itseään. Autourheilun huipullakin hän aikoo pitää jalat maassa.

- Olen aina ollut oma itseni, tehnyt asiat niin kuin ennenkin. Yliyrittäminen ja turha jännittäminen ovat vain pahasta, Bottas linjaa asennettaan julkisuuteen.

Tulevalla F1-kaudella Bottaksella on tavoitteena saada pisteitä ja pärjätä tallinsisäisessä kilpailussa. Kaluston kilpailukykyyn hän uskoo vakaasti.

- Williamsin auton säädöt eivät muutu ja viime kauden lopulla alettiin jo olla sinuja sen kanssa. Paketti ei kauheasti muutu, joten toivottavasti voin ajaa hyvistä pistesijoista ensimmäisestä kisasta lähtien.

Sijoitustavoitteita uudella kisakuljettajalla ei ole. Parhaansa Bottas aikoo radalla tehdä.

Tiimikaveri on kova ja meitä tullaan vertaamaan. Haluan pysyä samassa vauhdissa.

- On paljon opittavaa vielä, mutta olen avoin uusille asioille. Virheitä tulee, se on saletti, mutta niistä on opittava ja kehityttävä kuljettajana, määrätietoinen Valtteri Bottas tuumii.

Williamsin toinen kuski on Pastor Maldonado. Häntä Bottas arvioi hyväksi kirittäjäksi.

- Tiimikaveri on kova kaveri ja meitä varmasti vertaamaan. Haluan pysyä samassa vauhdissa, sanoo Bottas.

Perhe tukena

Valtteri Bottas sai tietää F1-sopimuksestaan marraskuussa ikään kuin varhaisena joululahjana ja samalla tuli myöhästynyt syntymäpäivälahjakin. Hän ei ole antanut sopimuksen kihahtaa hattuun.

Itse pyrin muuttumaan mahdollisimman vähän. Se on ihan samanlaista hommaa jatkossakin.

- Elämä ei ole kovinkaan paljon muuttunut. Ihmiset tunnistavat, mutta pyrin muuttumaan mahdollisimman vähän. Se on samanlaista hommaa jatkossakin, pyrin tekemään kaikki asiat kuten tähänkin asti, kertoo Bottas.

F1-diiliä toki juhlittiin ystävien ja perheen kanssa.

- Kavereiden kanssa mökkeltiin ja tyttöystävän (uimari Emilia Pikkarainen) sekä perheen kanssa käytiin syömässä, hymyilee Bottas.

Haastatteluun Bottas saapui muuten puolisonsa Emilia Pikkaraisen autolla, sillä ammattikilpakuskilla ei ole itsellään autoa Suomessa.