Kiteellä keitetään taas pontikkaa

Kiteellä on ryhdytty valmistamaan katoavana kansanperinteenä pidettyä pontikkaa. Tällä kertaa ainetta tehdään ihan laillisesti, ja sitä aiotaan tarjota myös venäläisille.

Kotimaa
Mies laskee pontikkaa ämpäriin suuren säiliön hanasta.
Pertti Huotari / Yle

Pohjois-Karjalassa ja erityisesti Kiteellä pontikkaa on keitetty pitkään ja hartaasti - ainakin poliisin takavarikoimien pontikkapannujen määrän perusteella.

Kiteen kotiseutumuseossa vanhoja pannuja on kokonainen osasto. Esillä on mitä erilaisimpia virityksiä, joita katselee pontikkaa itsekin keittänyt Valto Rantanen.

Hänen mukaansa keittomiehiä on nykyisin enää harvassa

- Metsäkeitto lienee loppunut ihan kokonaan. Kukaan ei lähde enää sen takia metsään rypemään, hän tuumaa.

Rantanen arvelee myös pontikanmyynnin lähes tyrehtyneen.

- Kyllä se on varmasti enää harrastusta ja näpertelyä. Halutaan ehkä pitää sitä perinnettä jollain tavalla yllä.

Laillista mutta byrokraattista

Pontikkaa kuitenkin yhä tehdään - ja Kiteellä nyt myös ihan laillisesti. Asialla on Suomen pontikkakeskus Oy, jonka uutuuttaan kiiltävässä pannussa porisee jo neljä viikkoa käynyt ruismäski.

Keittopuuhan edellyttämä lupaprosessi sen sijaan kesti huomattavasti pidempään, useita vuosia.

- Suomessa eletään yhä tavallaan kieltolain aikaa, puhisee hallituksen puheenjohtaja Jouko Heimonen.

- Lupien saaminen ja markkinointi eivät ole yksinkertaista.

Meijeristä pontikkatehdas

Aitoa kiteeläistä pontikkaa valmistuu entisen meijerin tiloissa 150 000 pulloa vuodessa.

Kotimarkkinoiden lisäksi ainetta on tarkoitus ryhtyä viemään Venäjälle ja ehkä myös Saksaan. Viiden miljoonan asukkaan Pietarissa yhtiön vuosituotanto on herättänyt hilpeyttä.

- Ostajakandidaatti katsoi meitä ja sanoi, että Pietarissa jo pelkästään 200 000 pulloa läikytetään liinoille, Heimonen nauraa.

Ajatuksena on hyödyntää pontikkaa myös pontikkapitäjänä tunnetun Kiteen matkailussa.

- Me emme voi tällä hetkellä vielä ottaa vastaan ryhmiä, mutta vuoden tai kahden kuluessa meillä pitäisi olla mahdollisuus näyttää myös kuluttajalle se, miten me tämä herkku tehdään.

Yli 70-prosenttisesta 45-prosenttiseksi

Pontikkapannusta tislautuu ensimmäisenä myrkyllinen metanoli, mutta sen jälkeen sankkoon alkaa tulla putken päästä sitä mitä pitääkin, pontikkaa.

Yli 70-prosenttisen aineen annetaan tasaantua ja pehmetä parin kuukauden ajan, minkä jälkeen se "säädetään" eli laimennetaan 45-prosenttiseksi.

Sitä ennen ainetta haluaa kuitenkin putken suulta maistaa pontikankeittäjäyhtiön konsulttina toiminut konkari Valto Rantanen.

Irvistyksestä päätellen aine on aitoa tavaraa.

- Aika tuttu maku. Huuh!

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus