1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuhmon Kamarimusiikissa 1900-luvun ääniä

Ensi kesän kaksiviikkoisessa kamarimusiikkitapahtumassa tähtivieraina ovat muun muassa säveltäjät Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg.

kulttuuri
Kamarimusiikkitaiteilijoita ja yleisöä Kuhmo-talon konserttisalissa.
Anu Saikko

Vuoden 2013 Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa 70 konserttia kahden viikon aikana. Klassikkojen ja harvinaisuuksien lisäksi tämän vuoden Kuhmon Kamarimusiikissa kuullaan erityisesti 1900-luvun ääniä.

Kuhmon Kamarimusiikissa on ensi kesänä neljä säveltäjävierasta. Yleisö pääsee kohtaamaan henkilökohtaisesti Kaija Saariahon, Krzysztof Pendereckin, Magnus Lindbergin ja Sofia Gubaidulinan.

Festivaali esittelee kamarimusiikin ystäville monta teosta, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Muun muassa festivaalin päätöspäivänä Kuhmossa kuullaan kaksi Suomessa esittämätöntä Vivaldin konserttoa.

Festivaali alkaa sunnuntaina 14. heinäkuuta Mozart-konsertilla, jonka keskeisenä numerona on harvoin kuultu keskeneräinen ooppera Zaide. Tapahtuma myös päättyy Mozartiin 27. heinäkuuta.

Tuttuja ja odotettuja taiteilijoita

Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn pitää yhtenä vuosisadan merkittävimmistä muusikoista viulisti Gidon Kremeriä, jonka Kremerata Baltica -orkesteri onkin yksi Kuhmon odotetuimpia vieraita. Eric Ericsonin kamarikuoro on toinen Kuhmon yleisön suursuosikki.

Muusikoissa on runsaasti muitakin tuttuja Kuhmon taiteilijoita: alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellisti Anders Brantelid, huilisti Janne Thomsen, oboisti ja kapellimestari Nicholas Daniel, klarinetisti Michel Lethiec, bandoneonin taituri Marcelo Nisinman ja jousikvartetti Meta4.

Kuhmon Kamarimusiikissa on peräti 25 viulistia, heidän joukossaan ovat muiden muassa Pekka Kuusisto ja viime vuonna ensi kertaa Kuhmossa soittanut norjalainen huippuviulisti Vilde Frang.

Kamarimusiikki levittäytyy taas

Festivaali vie kamarimusiikkia jälleen myös laajemmalle alueelle. Suositun Lentiiran konsertin lisäksi Kuhmon taiteilijat vierailevat Vuokatissa ja Iisalmessa.

Iisalmessa kuullaan Mozartin Zaide jo 13.7. ennen varsinaisen festivaalin alkua. Kevään aikana Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijat esiintyvät Hämeenlinnassa, Kuusamossa, Helsingissä ja Pariisissa sekä Kuhmon Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, jotka on tarkoitettu lähinnä ammattiopiskelijoille. Festivaalin taiteilijat opettavat kursseilla, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Kurssien opiskelijat esiintyvät tapahtumassa omissa konserteissaan.

Lue seuraavaksi