Aasialainen jokiliero kotiutui Suomen viemäristöön

Eksoottisen jokilieron alkuperä on kukkamullassa. Liero on löytänyt Suomen viemäristöstä itselleen kohtuullisen hyvät elinolosuhteet.

Kotimaa
Mato wc-pöntössä.
Joonas Ryynänen

Perhe palasi viikon lomareissultaan ja löysi wc-pöntöstään noin 10 cm pitkän vaalean lieron, joka kiemurteli pöntön vedessä. Vastaavan yllätyksen on kokenut jo moni muukin. Hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan lierojen alkuperä on kukkien mullassa.

- Muutamia vastaavia lieroja on kiikutettu Oulun yliopiston eläinmuseoon. Niiden alkuperä on kukkamullassa. Mullassa on ollut viemärilieron munia tai vastakuoriutuneita matoja. Esimerkiksi joulun aikaan ihmisillä on paljon kaikenlaisia ruukkukukkia. Sitä kukkien multaa sitten pyöritellään ja jotkut jopa kaatavat sitä pyttyyn.

Aasian lietteistä Suomeen

Liero on alunperin peräisin Aasian jokilietteistä. Itämiehen mukaan se on tottunut elämään hyvin lietteisessä ja märässä ympäristössä ja onnistunut löytämään Suomen viemäriverkostosta itselleen aika hyvät elinolosuhteet.

Kerran lieron pytystään löytänyt asiakas luuli, että mato oli tullut hänestä itsestään.

Hyönteistutkija Juhani Itämies

- Rakennusten sisällä ja maan alla on aika tasainen lämpötilakin, joten ne ovat pystyneet kasvamaan ja kehittymään.

Vaaraton asukki

Itämiehen mukaan eksoottisista lieroista ei ole mitään haittaa.

- Ne elelevät siellä viemäreissä. Joskus niitä löytyy kuivuneina lavuaareista tai pytyn reunalta, kun ne eivät ole enää päässeet takaisin viemäriin. Ei niistä varsinaista haittaa ole, toki ne voivat jotain bakteereja tuoda viemäriverkostosta.

Itämies muistelee tapausta, kun lieron pytystään löytänyt asiakas luuli, että mato oli tullut hänestä itsestään.

- Sitä seurasivat kovat lääkäri- ja loistutkimukset ja sitten ihmeteltiin, kun ei mitään vaivaa löytynyt ja kunto oli hyvä. Onneksi näyte kiikutettiin loppujen lopuksi meille eläinmuseoon ja selvisi, että kyse oli viemärilierosta.