Helsingin tonteille uusi vuokrankorotusrytäkkä

Muutaman vuoden kuluttua monen kaupungin tontin vuokra nousee jopa kymmenkertaiseksi. Edellisellä kierroksella vuokrankorotuksista riideltiin käräjillä asti.

Kotimaa
Siilitie 7:n pihapiiri.
Herttoniemi on yksi niistä kaupunginosista, joissa monen tontin vuokra nousee.

Vuoden 2016 alussa 170 asuintontin vuokraa korotetaan ja vuonna 2020 korotetaan noin 1 000 tontin vuokraa.

Osa korotuksista jopa kymmenkertaistaa tontin vuokran. Eniten uudistettavia vuokrasopimuksia on Herttoniemen, Hermannin, Haagan ja Oulunkylän kaupunginosissa, joissa vuokrat nousevat vuonna 2016 asuinneliömetriä kohti 0,80-1,60 euroon.

Edelliset korotuskierrokset olivat vuosina 2010 ja 2000.

Vuokrat kertarysäyksellä ajan tasalle

Vuokrankorotukset vaikuttavat ison ihmisjoukon asuinkustannuksiin. Joka kolmas helsinkiläinen asuu kaupungin vuokratontilla.

- Vanhojen sopimusten ollessa voimassa on voitu tehdä vain elinkustannusindeksin mukaisia korotuksia. Alkuperäisestä sopimuksesta voi olla jopa 50 - 60 vuotta, ja vuokrat ovat jääneet ajastaan jälkeen. Kun sopimukset uusitaan, vuokrat pannaan kerralla ajan tasalle, kertoo Helsingin kaupungin tonttiosaston päällikkö Juhani Tuuttila.

Tuuttilan mukaan reilusti yli puolet vanhentuneista vuokrista johtuu niin sanotuista vakauttamissopimuksissa.

- Kun sopimuksia tehtiin 1960- ja 70-luvuilla, muun muassa työmarkkinajärjestöt olivat mukana sopimusten teossa, ja indeksiehdon käyttö kiellettiin. Korotuksia ei voitu tehdä, ja sen takia vuokrat jäivät ajastaan jälkeen, Tuuttila sanoo.

Kaupungin tonteilla on sekä omistusasuntoja, vapaiden markkinoiden vuokra-asuntoja ja kaupungin vuokra-asuntoja. Kaupungin vuokra-asuntoon vuokrankorotus ei iske niin voimakkaasti, koska niissä vuokrankorotus tasataan kaikkien maksettavaksi.

Naapurikortteleissa suuret erot korotuksissa

Jos kahden talon tontinvuokrasopimukset on tehty samaan aikaan, vuokrankorotustenkin pitäisi olla samalla tasolla. Eri aikoina vuokratuilla tonteilla erot vuokrien lähtötasossa ja siksi korotuksissakin voivat olla suuria, vaikka talot olisivat vierekkäin.

Kokonaan uusissa sopimuksissa vuokrat ovat noin viidenneksen kalliimpia kuin vanhoissa, uusittavissa sopimuksissa.

Jos väkeä virtaa Helsinkiin entiseen malliin, maan hinta nousee ja sitä myötä vuokrankorotuksia pitää taas tehdä. Tonttiosaston päällikkö arvelee, että iso korotusrytäkkä on luvassa myös vuonna 2020.

Hinnankorotuskäytäntöjä selvitetään

Vuoden 2010 korotuskierroksella osa taloyhtiöistä kieltäytyi maksamasta korotettua vuokraa, ja sopimuksia puitiin käräjilläkin.

- Toivottavasti niin ei käy nyt. Yritämme lisätä keskustelua asunto-osakeyhtiöiden kanssa ja järjestää esimerkiksi asukastilaisuuksia asian tiimoilta, Tuuttila sanoo.

Tuuttilan mukaan parhaillaan selvitetään, voidaanko vuokrien korotuksissa käyttää jotakin muuta mekanismia kuin elinkustannusindeksiä, jotta vuokrat eivät laahaisi jäljessä.