Turussa taas kiista puutaloista

Vanhojen puutalojen kohtalosta kiistellään taas Turussa. Kaupunki haluaa rakentaa puutalojen tilalle uudisrakennuksen, ja vastustajat haluavat säilyttää 1800-luvulta peräisin olevat talot.

Kotimaa
Kiistelyn kohteena olevat puutalot Eerikinkadun ja Koulukadun kulmassa.
Uudisrakennukset sijoittuvat Eerikinkadun ja Koulukadun kulmaukseen.Pyry Sarkiola / Yle

Turun uusin puutalokiista on käynnissä Eerikinkadun ja Koulukadun kulmassa. Kaupunki tahtoo poistaa tontin vanhat puutalot ja rakentaa tilalle kerrostalon.

Turun kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen sanoo, että puutalojen purku on hyvin perusteltua, kun korttelia tarkastellaan kokonaisuutena.

- Naapuritontille vastikään valtuustossa hyväksyttiin uusi kaava, jossa Ursininkadulle saa rakentaa uuden kerrostalon. Tämä tavallaan noudattaa sitä samaa periaatetta koko korttelissa, Toivonen sanoo.

Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunta ottaa kaavaluonnokseen kantaa tiistaina. Kaavaluonnoksen toisessa vaihtoehdossa Eerikinkadun talo säilytetään sellaisenaan. Tulipalosta kärsinyt Koulukadun talo rakennettaisiin uudelleen ja uudisrakennus tulisi puutalojen taakse.

Vanhalla on kannattajansa

Puutalojen puolustajat haluavat säilyttää 1800-luvulta peräisin olevat ns. Strandellin talot. Muun muassa taiteilija Jan-Erik Andersson vetoaa päättäjiin.

- Joo hei lautakunta! Ottakaa vaihtoehto kakkonen, et säilytetään. Tehdään Turusta semmonen inspiroiva mielenkiintoinen kaupunki, täynnä kerroksellisuutta, täynnä hienoa vanhaa arkkitehtuuria, nimenomaan ornamentoituja puutaloja. Sellaisia mitä voidaan turisteillekin näyttää, Andersson pyytää.

Missä muualla maailmassa on semmosta jugend-arkkitehtuuria, missä ensimmäinen kerros on kiveä, toinen puuta. En ole nähny niinku missään. Ja täällä puretaan nämä, jotka vois olla matkailuvaltteja.

Jan-Erik Andersson

Turun puutalokiistoissa aiemminkin näkyvästi mukana ollut Andersson korostaa, että kiistan kohteena nyt olevien talojen arkkitehtuuri on ainutlaatuista ja säilyttämisen arvoista.

- Missä muualla maailmassa on semmosta jugend-arkkitehtuuria, missä ensimmäinen kerros on kiveä, toinen puuta. En ole nähny niinku missään. Ja täällä puretaan nämä, jotka vois olla matkailuvaltteja, Andersson äimistelee.

Puutalojen kohtalo on Turussa intohimon asia. Eerikinkadun kulmauksen kaavoituskin on ollut esillä jo viidentoista vuoden ajan.

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen puhuu yhtenäisemmän kaupunkikuvan puolesta.

- Enemmän meillä on aina ollut se mielessä, että laajempia kokonaisuuksia suojeltaisiin, tehtäisiin sillä tavalla yhtenäistä kaupunkikuvaa. Meillä on tietysti olemassa Portsan, Martinkadun ja Piiskankadun alueet, joissa on hyvin säilynyt puutaloalueita. Kyllä tämmönen laajempi kokonaisuus on merkittävämpi ja tärkeämpi suojelukohde, Toivonen sanoo.