Hyppää sisältöön

Ota twiittaus haltuun - 10 vinkkiä aloittelijoille ja konkareille

Netissä on lukuisia Twitter-ohjeita, jotka on suunnattu muun muassa mainostajille, markkinoijille ja toimittajille. Keskustelusta kuitenkin unohtuvat usein aivan "tavalliset" käyttäjät, jotka eivät halua brändätä itseään tai myydä yhtään mitään.

Kuva: Leila Oksa / Yle

Jokainen viestittelee eli twiittaa Twitterissä tyylillään, joten yleispätevien ohjeiden ja vinkkien laatiminen voi olla hankalaa. Twitteristä löytyy muun muassa PR-ammattilaisten ja viestintäsuunnittelijoiden joukosta runsaasti myös tuikitavallisia käyttäjiä, joille Twitter ei ole työväline. Ohessa on listattuna kymmenen käytännön vinkkiä, jotka sopivat aivan jokaiselle ja joiden avulla Twitterin käytöstä voi tehdä sekä hyödyllistä että hauskaa.

1. Kuvaile profiilissasi lyhyesti itseäsi ja lisää myös kuva. Kuvaton profiili ja tyhjä esittelyteksti eivät erityisemmin houkuttele seuraajia.

2. Ala twiitata heti. Tuskin itsekään kiinnostut henkilöstä, joka seuraa satoja käyttäjiä, mutta ei itse tuota sisältöä lainkaan.

3. Ole alussa kärsivällinen. Moni kyllästyy jo alkumetreillä, kun seuraajia ei tulekaan kymmeniä päivässä. Parhaiten saat seuraajia, kun seuraat juuri sinua kiinnostavia tyyppejä ja myös innostat heitä keskusteluun kanssasi. Korkeaa seuraajalukua tärkeämpi on ympärille muodostuva kiinnostava keskusteluyhteisö.

4. Älä hämmenny Twitterin tekniikasta. Monimutkaisilta vaikuttavat viestityypit ja hashtagit ovat lopuksi varsin simppeleitä, mihin myös Twitterin suosio osin perustuu. Netistä löytyy aiheesta rutkasti hyviä ohjeita, myös suomeksi. Aloittelijat on tapana ottaa suomalaisessa Twitter-skenessä lämpimästi vastaan.

5. Mieti aina yksityisyytesi kannalta, mitä twiittaat. Twitter on maailmanlaajuisesti avoin yhteisö, jossa sinua voi ruveta seuraamaan aivan kuka tahansa - vaikkapa työnantajasi, äitisi tai filippiiniläinen bloggaaja. Profiilistaan voi toki tehdä yksityisen, mutta silloin lähtee myös pohja Twitterin perusidealta eli seuraamisen vapaudelta.

6. Ole erityisen varovainen lähtiessäsi matkalle. Älä twiittaa matkan alkamisajankohtaa etukäteen tai lähetä kuvia paikan päältä. Se on murtovarkaille avoin viesti siitä, että kotiasi ei vahdita.

7. Avaa rohkeasti keskustelu muiden kanssa. Justin Bieberin kaltaisilla megaluokan tähdillä tuskin on aikaa vastata kaikkiin twiitteihin, mutta esimerkiksi Suomen kokoisessa maassa poliitikot, artistit, juontajat ja muut julkisuuden henkilöt käyvät Twitterissä keskustelua varsin avoimesti kaikkien kanssa. Esimerkiksi Mikael Jungner on twiitannut, että häntä ei tarvitse teititellä Twitterissä.

8. Älä tee suurta numeroa siitä, että päätät lopettaa jonkun seuraamisen. Sitä ei tarvitse perustella erikseen kenellekään, sillä Twitterissä on vapaus seurata tai olla seuraamatta ketä tahansa. Kuten brittikoomikko Ricky Gervais kerran twiittasi: "Jonkun seuraaminen Twitterissä ja hänen twiiteistään valittaminen on kuin soittaisi jollekulle ja kertoisi, ettei halua puhua hänen kanssaan."

9. Twiittaa juuri niin kuin haluat. Jotkut twiittailevat pelkkiä linkkejä artikkeleihin, jotkut kertovat vain arjestaan, toiset taas vähän molempia - kultaista keskitietä tuskin on olemassakaan. Netti on väärällään ohjeita, jotka kertovat, mitä ja miten pitäisi twiitata. Unohda ne, ja keskity kokonaan omaan tyyliisi. Kenelläkään ei ole velvollisuutta seurata sinua.

10. Ole rohkeasti oma itsesi. Se on klisee, mutta noudattamisen arvoinen vinkki. On raskasta pitää keinotekoisesti yllä kokonaan toista persoonaa. Aitous, avoimuus ja läpinäkyvyys ovat valtteja paitsi Twitterissä, myös kaikkialla sosiaalisessa mediassa.

Kirjoittaja on toimittajaopiskelija ja Yle Turun harjoittelija, jonka Ylen toimittajat valitsivat 100 kiinnostavan suomalaisen Twitter-käyttäjän listalle. Voit seurata kirjoittajaa Twitterissä tunnuksella @toukkala (siirryt toiseen palveluun).

.
.