Henkirikoksissa Suomen synkimmäksi maakunnaksi nousi Kymenlaakso

Yksi maakunta on väritetty muita tummemmalla poliisin viime vuoden henkirikoskarttaan. Murhat, lapsikaappaus ja selittämättömät väkivallanteot käänsivät loppuvuodesta valtakunnan mediahuomion Kymenlaaksoon.

Kotimaa
Poliisin vuoden 2012 henkirikostilasto
Kymenlaakso tehtiin suhteessa eniten henkirikoksia viime vuonna.Poliisi

Vuosi 2012 näkyy piikkinä Kymenlaakson poliisin henkirikostilastoissa. Kymenlaakson poliisilaitoksen alueella ilmoitettiin kaikkiaan yhdeksän henkirikosta. Väkilukuun suhteutettuna se on 0,049 henkirikosta tuhatta asukasta kohden, selkeästi eniten koko maassa. Esimerkiksi Helsingissä vastaava suhdeluku on 0,025.

- Kyllä Kymenlaakso selkeästi erottuu muista poliisipiireistä, kertoo rikoskomisario Juha Junkkari Kymenlaakson poliisista.

Kotkassa varsinkin loppuvuosi oli murheellinen: Marinkylän murhatutkinta, lapsikaappaus, Facebook-uhkaukset ja käsittämättömät tuntemattomiin kohdistuneet väkivallanteot varastivat koko valtakunnan mediahuomion. Junkkari joutui median valokeilaan lapsikaappaustapauksen yhteydessä.

- Lehdistön mielenkiinto heräsi, kun ne tapahtuivat suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Että "miksi juuri Kotkassa taas tapahtuu", rikoskomisario sanoo.

Vaikka huomio kohdistuikin enimmäkseen maakunnan eteläiseen osaan, Junkkari huomauttaa, että myös pohjoisessa tapahtui valitettavan paljon.

- Myös Kouvolan puolella viime vuosi on ollut hyvin vilkas henkirikosten osalta. On vaikeaa löytää yhteistä nimittäjää.

Henkirikoksen tyypillinen tekijä on pysynyt samana

Vaikka Kymenlaaksossa sattui viime vuonna paljon poikkeuksellisia piirteitä sisältäviä rikoksia, henkirikoksen tyypillinen tekijä ja uhri ovat pysyneet samoina.

- Tyypillinen tekijä on edelleen keski-ikäinen, syrjäytynyt ja alkoholisoitunut mieshenkilö. Uhrina on hänen tuttavapiirinsä, Junkkari vahvistaa.

Hän kertoo, että tapauksia tutkittaessa esiin nousee usein pitkään jatkunut oirehtiminen ja aikaisemmat väkivallanteot. Perheväkivalta ei kuitenkaan aina tule poliisin tietoon.

- On tärkeä asia, että perheväkivaltatapaukset eivät jää seinien sisälle. Se on tärkeää myös tekijän kannalta, että hän saa apua ja lopullisia hirmutekoja pystytään estämään.

Tekojen motiivit eivät aina selviä. Junkkarin mukaan perinteinen suomalainen henkirikos, ryyppyillan päätteeksi tapahtunut puukotus, tapahtuu usein hyvin pienestä asiasta syntyneen riidan päätteeksi. Näissä tapauksissa syy on usein selvitettävissä, mutta mielenterveysongelmista kärsivän tekijän tapauksessa tilanne on toinen.

- Niistä on hyvin vaikea löytää mitään muuta syytä teolle kuin henkilön omat terveydelliset ongelmat.

Piikkivuodesta huolimatta Juha Junkkari pitää maakuntaansa turvallisena.

- Perinteisten rikosten määrät menevät samoissa määrissä muiden kuntien kanssa. Kyllä Kymenlaaksoa voi turvallisena pitää, Junkkari rauhoittelee.