28 tuntia reissussa - vain yhden tipun tähden

Kun lintujen todellinen ystävä haluaa nähdä harvinaisuuden, vain taivas on rajana eikä kilometrejä lasketa. Jouni Pursiainen ja Pekka Järvelä matkustivat viikonvaihteessa yli vuorokauden vain kokeakseen hetken elämyksen Utössä.

luonto
Kettusirkku
Kettusirkku (Passarella iliaca)Jorma Tenovuo

Pieni siivekäs on tuonut viime aikoina vipinää Suomen eteläisimmälle asutulle saarelle eli Paraisten Utöseen.

Saarella ennen joulua havaittu kettusirkku sai myös oululaiskaksikko Jouni Pursiaisen ja Pekka Järvelän lähtemään pitkälle bongausmatkalle. Kilometrejä kotikonnuilta Oulusta ulkosaaristoon riittää, mutta päätös lähteä matkaan syntyi helposti.

- Saimme järjestettyä kuljetuksen hyvin nopeasti, joten siksikään lähtöä ei tullut kauaa mietittyä.

Elämysmatkailuun oltava mahdollisuus

Matkanteko vei kaksikolta 28 tuntia ja Utössä lintubongaukseen kulutettiin vain kolme tuntia. Miehet olisivat mieluusti viettäneet aikaa eksoottisen ja idyllisen oloisella saarella kauemminkin, mutta tällä kertaa siihen ei ollut mahdollisuutta.

- Maanantaina pitää olla taas töissä ja nukkuakin tässä vähän pitäisi, miehet veistelivät lauantai-iltana Paraisilla.

Kolmen tunnin aikana miehet bongasivat saarella keltasirkun lisäksi luotokirvisen, huuhkajan ja peukaloisen, joten elämyksiä kyllä mahtui riittävästi vain muutamaankin tuntiin.

Kaikki eivät välttämättä ymmärrä monen tunnin matkaamista muutaman tunnin bongailun takia, mutta oululaisten mielestä siinä ei ole mitään ihmeellistä.

- Moni ajaa vaikkapa festareille ihan yhtä pitkiä matkoja. Elämyksiä tässä vaan jahdataan, mutta toisella tavalla. Tämä oli kyllä Suomen sisällä pisin matkamme, mutta arjesta pitää vain päästä irrottautumaan välillä, Pursiainen ja Järvelä sanovat.

Itse reissun pääkohde eli kettusirkku jäi miesten mieleen kauniina ja hieman varpusen näköisenä. Elämysmatka saaristossa tallentui myös kameroihin.

- Tottakai tämän muistaa aina.