1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opiskelijajärjestöt: Lukukausimaksu väärä keino houkutella veronmaksajia

Lukukausimaksualoitteen allekirjoittaneiden kansanedustajien mukaan hyöty valuu nykyään ulkomaille. Tilastokeskuksen mukaan puolet ulkomaalaisista opiskelijoista löytää valmistuttuaan töitä Suomesta ja tätäkin useampi haluaisi valmistuttuaan työn juuri Suomesta.

Opiskelijajärjestöt kauhistelevat kansanedustajien aloitetta, jossa kaavaillaan lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton mukaan aloite perustuu virheellisiin oletuksiin.

- On hienoa, että eduskunnassa on tahtoa saada kansainväliset opiskelijat integroitumaan Suomeen. Esitetyt keinot kuitenkin toimivat tavoitetta vastaan, Samok ja SYL kuvailevat lausunnossaan.

Viime lukuvuonna Suomessa opiskeli 12 maksavaa opiskelijaa. Käynnissä olevassa kokeilussa maksullisissa koulutusohjelmissa oli kaikkiaan 110 opiskelijaa. Suurin osa heistä sai lukukausimaksun kokonaan tai osin kattavan stipendin. Järjestöjen mukaan kokeilu on tappiollinen. Ne vetoavat laskelmiin, joiden mukaan ulkomaalainen tutkinto-opiskelija maksaa koulutuksensa veroina takaisin 2 - 3 vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan puolet Suomessa opiskelleista ulkomaalaisista löytää valmistuttuaan töitä Suomesta ja vielä useampi haluaisi työllistyä Suomeen.

Laskennallisesti riittää, että neljännes valmistuneista kansainvälisistä opiskelijoista jää Suomeen valmistuttuaan, näin maksuton korkeakoulutus olisi kansantaloudellisesti kannattavaa, järjestöt perustelevat.

Norja laskee maksun tappioksi

Jos lukukausimaksu otettaisiin käyttöön, se karkottaisi kansainväliset opiskelijat, SYL ja Samok uskovat.

- On käsittämätöntä, että kansanedustajat haluavat ajaa pois tulevaisuuden työntekijät ja veronmaksajat,  SYL:n puheenjohtaja Marina Lampinen ihmettelee.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa maksujen periminen on romahduttanut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrän, vaikka suurin osa heistä olisi oikeutettu apurahaan, joka käytännössä vapauttaa opiskelijan lukukausimaksuista. Norjan valtiovarainministeriö puolestaan on laskenut, että lukukausimaksujen käyttöönottaminen olisi Norjalle kansantaloudellisesti tappiollista.

On käsittämätöntä, että kansanedustajat haluavat ajaa pois tulevaisuuden työntekijät ja veronmaksajat.

Marina Lampinen

- Suomen vertaaminen Englantiin ja Yhdysvaltoihin on järjetöntä yhteiskuntarakenteiden ja kieli- ja kulttuurierojen vuoksi, Samokin puheenjohtaja Mikko Valtonen viittaa korkeista lukukausimaksuista tunnettuihin angloamerikkalaisiin yliopistoihin.

Lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille kannattavan aloitteen on allekirjoittanut 119 kansanedustajaa seitsemästä eduskuntaryhmästä.