Kirjakauppojen romantiikka ei houkuttele uusia yrittäjiä

Kirjakauppojen määrä on vähentynyt viime vuosina selvästi. Esimerkiksi Satakunnassa monien kirjakauppojen tulevaisuus on täysin auki nykyisten yrittäjien eläköityessä.

Kotimaa
Kirjoja kaupassa
Yle

Kirjakaupoissa on aivan oma tunnelmansa. Mikäs sen rattoisampaa kuin samoilla hyllymeren sokkelossa ja etsiä juuri sopivaa lukemista ihmetellen, mitä kaikkea kirjailijat ovatkaan saaneet paperille.

Tuo tunnelma on kuitenkin monilla pikkupaikkakunnilla uhattuna. Kirjakaupat ovat vähentyneet huomattavasti muun muassa siitä syystä, ettei eläköityville kirjakauppiaille löydy seuraajia.

- Kirjakauppoja lopettaa aina joitakin vuosittain. Pienillä paikkakunnilla yksinkertaisesti väki vähenee, jolloin asiakkaita ei riitä ylläpitämään omaa kirjakauppaan. Toinen syy on, että usein kirjakaupan pitäjät ovat iäkkäämpiä. Sitten kun tulee aika lopettaa, ei löydykään jatkajaa. Sen takia moni ihan kannattavakin kirjakauppa on kadonnut, sanoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Moni ihan kannattavakin kirjakauppa on kadonnut, kun ei löydy jatkajaa toiminnalle.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Paikallisen kirjakaupan puuttuessa paikkakuntalaiset ovat suppean markettivalikoiman varassa. Katriina Jaakkolan mukaan marketit luovat kilpailua suosikkikirjojen osalta. Siinä kilpailussa tärkeintä on hinta. Kirjakauppojen taisteluvalttina on laajempi valikoima ja asiantunteva henkilökunta.

Internet hävittänyt tietosanakirjat paikoin täysin

Suomalaiset lukevat painettuja kirjoja yhä innokkaasti, vaikka sähkökirjojen tulosta on puhuttu jo kauan. Kirjakauppojen toiminnassa ei näin ollen ole tapahtunut suuria mullistuksia.

- Suurin muutos liittyy oppikirjoihin, jotka kunnat hankkivat yhä useammin keskitetysti muualta kuin omasta paikallisesta kirjakaupasta. Tämä tuo osaltaan merkittävän loven tuottoihin. Toinen asia on, että jossain määrin tietosanakirjat ovat hävinneet kokonaan valikoimista internetin korvatessa ne.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola pitää kirjakauppojen vähenemistä erittäin valitettavana, mutta näkee kirja-alan tulevaisuuden kuitenkin valoisana.

- Joulu näytti taas. että suomalaiset ovat edelleen ehdottomasti lukijakansaa. Kirjamyynti on pysynyt aika tasaisena koko 2000-luvun. Ihan positiivisin mielin nyt lähdetään tähän vuoteen. Odotamme tietysti hyviä kirjoja kirjailijoilta, Jaakkola toteaa.