Suomen ensimmäiset energiaoikeuden asiantuntijat koulutetaan Joensuussa

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden koulutus avaa uusia uria koskemattomaan akateemiseen hankeen. Joensuun kampuksella on käynnistynyt ensimmäistä kertaa Suomessa energiaoikeuden asiantuntijoiden koulutus.

Kotimaa
Mies työskentelee tietokoneella.
Jouki väinämö / Yle

Eurooppaoikeuden professori Kim Talus kertoo, että kansainvälisen, englanninkielisen koulutuksen aloittamiseen Joensuussa on kaksi syytä. Ensinnäkin energiaoikeuden osaamista tarvitaan entistä enemmän.

- Sääntely muuttuu jatkuvasti. Suomessakin on tämän vuoden alussa vaihtumassa lainsäädäntö. Ja EU:n mukana se vaihtuu kuta kuinkin jatkuvasti.

- Toinen syy on se, että meillä Itä-Suomen yliopistossa, oikeustieteiden laitoksella painopistealueita ovat ilmastonmuutos, energia ja ympäristö. Tähän palettiin energiaoikeuden koulutusohjelma istuu hirveän hyvin, Talus sanoo.

Vuoden kestävässä jatkokoulutuksessa on aloittanut kuusi opiskelijaa. Suomen lisäksi opiskelijoita on Saksasta ja Marokosta.

- Taustat ovat hyvin erilaisia. Siellä on juristeja, jotka työskentelevät energiasektorilla. Sitten löytyy ihmisiä, joilla on kaupallinen tausta.

Energiamarkkinat kiinnostavat

Professori Kim Talus sanoo, että energia-ala herättää tällä hetkellä suurta kansainvälistä kiinnostusta, joten asiantuntijoita tarvitaan. Yksi syy on se, että energiamarkkinoiden ja niiden toiminnannan taustalla oleva ideologia muuttui täysin 1980- ja 90-luvun vaihteessa.

Markkinavetoinen järjestelmä vaatii sääntelyä, ja sääntelyn ymmärtämiseksi tarvitaan asiantuntijoita.

Kim Talus

- Meillä oli hyvin valtiovetoinen järjestelmä, joka muutettiin markkinavetoiseksi. Markkinavetoinen järjestelmä vaatii sääntelyä, ja sääntelyn ymmärtämiseksi tarvitaan asiantuntijoita.

- Toisaalta ilmastonmuutos on aiheuttanut sen, että sieltä puolelta tulee paineita muuttaa meidän systeemiä. On paljon uutta sääntelyä.

Huippujen konfrerenssi maaliskuussa

Talus uskoo, että energiaoikeuden koulutuksella on jatkossa merkittävä rooli Itä-Suomen yliopiston oikeustieteissä.

- Vahvistuu varmasti. Meillä on myös muita projekteja. Maaliskuun alussa järjestetään kansainväinen konferenssi, jonne on jo nyt tulossa yli sata ihmistä. Meistä tulee tunnettu maailmalla, koska nämä ihmiset saapuvat esimerkiksi Kiinasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Bangladeshista ja Japanista.

Kim Talus palasi piime kesänä Suomeen Astraliasta, jossa hän toimi kolme vuotta energia- ja lunnonvaraoikeuden lehtorina. Sitä ennen hän oli vierailevana professorina Yhdysvalloissa opettamassa energiaoikeutta.

Professori Talus on tutkinut EU:n energiaoikeutta ja kansainvälistä energiaoikeutta. Hänen alaansa ovat muun muassa öljysopimukset. Talus onkin lähdössä muutaman viikon viikon kuluttua Lähi-itään.