1. yle.fi
  2. Uutiset

Onkos oluen ostajalla tarpeeksi ikää?

Entistä useampi alkoholia tai tupakkaa ostava asiakas saa jatkossa varautua todistamaan ikänsä kaupan kassalla. Kassa tarkastaa tästä päivästä lähtien iän, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Kauppa pyrkii ohjeistuksiaan tiukentamalla estämään alkoholi- ja tupakkatuotteiden päätymisen alaikäiselle.

Kotimaan uutiset
Asiakas kaupan kassalla.
Mirja Ryökkysen asiakkaana olleelta Tuukka Sihvoselta ei ikää tarvinut tällä kertaa tarkastaa.Yle

Tuukka Sihvonen teki ostoksia tutussa marketissa Helsingissä ennen matkalle lähtöä. Miehellä on ikää jo pikkaisen uuden niin sanotun viiteikärajan ylikin. Henkilöllisyystodistuksen esille kaivaminen ei häntä häiritse.

- Nuorempia varmaan ärsyttää enemmän, kun se on just mennyt rajan yli. Tälla lailla vanhemmiten se ei ole enää mikään ongelma.

Mies tuntee itsensä hieman nuorekkaammaksi, jos ja kun papereita kysytään.

- Toisaalta siihen on niin tottunut, että enemmän se huvittaa. Nuorempana se ärsytti tietenkin.

Kasvaako pojilla parta

Aiemmin ikä tarkastettiin tupakka- ja alkoholiostosten yhteydessä, jos asiakas näytti alle 23-vuotiaalta. Nyt kaupan tavoitteena on estää kokonaan päihteiden myynti alaikäisille ja siksi ikäraja on hinattu 30:een.

Iän määrittely on vaikeaa kokeneellekin myyjälle, vaikka omat kikkansa siihenkin löytyvät.

- No ensimmäisenä katsotaan, onko partaa kasvanut pojilla. Mutta kyllä se on aika vaikeaa. Kyllä se paperi ratkaisee sen, sanoo lähes 30 vuotta myyjänä työskennellyt Mirja Ryökkynen, S-market Vaasanhallista Helsingistä.

Hänen mukaansa uudistus ei vaikuta juurikaan kassatyöskentelyyn. Jokainen asiakas katsotaan yksilönä eikä jonon muodostuminen kassalle vaikuta tarkastamispäätöksiin.

Jokainen suorittaa ikärajapassin

Kauppa korostaa ikärajan nostolla asian tärkeyttä, samalla lasketaan henkilökunnan kynnystä tarkastaa asiakkaiden ikä. Kassoja ja myyjiä on myös koulutettu.

- Meillähän jokainen työntekijä on suorittanut työhön tullessaan ikärajapassin, jossa opastetaan ikärajan valvontaan liittyvissä asioissa, kertoo marketpäällikkö Tony Sandberg S-market Vaasanhallista.

- Ja näistä käytännön asioista muistutetaan koko ajan viikkopalavereissa, viikkotiedotteissa ja pidetään yllä kysymyskulttuuria niinsanotusti.

Mirja Ryökkynen on yhtä mieltä ikärajapassin tarpeellisuudesta.

- On, tottakai siitä on hyötyä. Saa selvät ohjeet, miten toimitaan missäkin tilanteessa. Se on todella tärkeä koulu.

Paperit esille valmiiksi

Kaupoissa asiakkaille tiedotetaan muutoksesta eri puolille kiinnitetyillä julisteilla. Ikärajan tivaaminen tuntuu sopivan nuoremmillekin.

- Mun mielestä se on ihan hyvä. Ettei ainakaan alaikäiset pääse ostamaan mitään, Laura Raatesalmi toteaa. Häneltäkin on kysytty paperit äskettäin, vaikka ikää on aivan reilusti.

- Yleensä näytän ne valmiiksi.

Lue seuraavaksi