1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asekauppa kiihtyy USA:ssa, joukkosurmien osavaltioissa vähemmän

Pelko presidentti Obaman aserajoituksista saa tuhannet ihmiset ostamaan käsiaseita Yhdysvalloissa. Uutistoimisto AP:n mukaan osavaltioissa, joissa on tapahtunut joukkosurma, asemyynti jää selvästi jälkeen muista osavaltioista.

Ulkomaat
Ron Moon esittelee Smith & Wesson AR15 -tyyppistä M&P15-kivääriä asemyymälässään Tuckerissa, Gerogian osavaltiossa, 19. joulukuuta.
Ron Moon esitteli Smith & Wesson AR15 -tyyppistä M&P15-kivääriä asemyymälässään Tuckerissa, Georgian osavaltiossa, 19. joulukuuta.Erik S. Lesser / EPA

Yksityiset ihmiset ostavat yhä enemmän käsiaseita Yhdysvalloissa. Coloradossa ja Connecticutissa myynti kasvoi selvästi vähemmän. Näissä osavaltioissa tapahtui loppuvuodesta massamurha.

Kasiaseiden myynti kasvaa Yhdysvalloissa erityisesti siksi, että presidentti Obaman hallinto on ilmoittanut haluavansa selkeästi vaikeuttaa aseiden saamista. Monet ihmiset pelkäävät, ettei heillä ole uuden lainsäädännön myötä ole mahdollista ostaa asetta. Yhdysvalloissa on suuri väestönosa, joka suhtautuu aseisiin hyvin myönteisesti ja vastustaa kaikkia aserajoituksia.

Uutistoimisto AP on kerännyt Liittovaltion poliisin FBI:n tilastoista osavaltiokohtaiset tiedot asemyynnin kehityksestä. Aseiden ostaminen edellyttää, että kauppias tarkistaa FBI:n kautta ostajan taustatiedot. Näin FBI saa tilastotietoa asekaupan määrästä.

Marraskuussa ja joulukuussa taustatietojen tarkistuksia tehtiin lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

Asekauppa yleensä kiihtyy joulumyynnin yhteydessä. Sama trendi nähdään myös, kun maassa uutisoidaan joukkomurhista.

AP:n mukaan aseiden myynti kasvoi myös Coloradossa ja Connecticutissa. Myynnin kasvu oli kuitenkin selvästi pienempi kuin muualla maassa keskimäärin.

Coloradossa ampuja surmasi 12 ihmistä elokuvateatterissa heinäkuussa. Connecticutissa asemies ampui koulussa 26 ihmistä marraskuussa.

Coloradossa tehtiin lokakuussa 35 000 taustojen tarkistusta, kun joulukuussa luku nousi 53 500:een. Connecticutissa luku nousi samassa ajassa vajaasta 19 000:sta runsaseen 29 000:een.

Vaikka kasvua oli paljon, se jää jälkeen mm. Georgian ja Alabaman luvuista, missä asemyynti kasvoi lähes kolminkertaiseksi.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi