1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalenterivuosi toistaa itseään kuuden miljoonan vuoden välein

Nopeasti katsottuna vuoden 2002 almanakka näyttää täsmälleen samalta kuin tämän vuoden vastaava. Kalenterin uusiokäyttäjille tiedoksi, että näin ei kuitenkaan ole.

Vuoden 2013 kalenteri muistuttaa erehdyttävästi vuoden 2002 ja 1991 vastaavia. Kuva: Jaakko Mäntymaa / Yle

Vuosi 2013 alkoi tiistaipäivänä. Siinä on 365 päivää, eli se ei ole karkausvuosi. Pitkäperjantai osuu tänä vuonna maaliskuun 29. päivään.

Näin oli myös vuonna 2002. Pääsiäisen lisäksi myös muut liikkuvat pyhäpäivät, kuten juhannus ja pyhäinpäivä, olivat vuonna 2002 samoina päivinä. Sama toistui myös vuonna 1991, eli kalenterivuodet ovat näennäisesti toistaneet toisiaan 11 vuoden sykleissä.

Voiko vanhan kalenterin sitten kaivaa täydellä luotolla varaston nurkasta ja ottaa käyttöön? Erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston Almanakkatoimistosta kertoo, että ei varauksetta. Eroja löytyy, kun täikammalla etsitään.

Ensimmäisenä kaavaa sekoittaa kuu ja sen asennot. Kuun vaiheet sattuvat samoille päiville likipitäen 19 vuoden välein. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vuonna 2002 täysikuuta ihmeteltiin 20. marraskuuta, vuonna 2013 vastaava täysikuu valaisi taivaan kolme päivää aiemmin.

- Jos mennään pidemmälle aikajaksolle, tämä 19 vuoden rytmikin pettää, Palviainen huomauttaa.

Karkausvuodet pitävät huolen siitä, että kaavasta tulee entistä rikkonaisempi. Palviainen sanoo, että jotta kaikki osuisi kohdalleen täsmälleen samalla tavalla kuin nyt, ajassa täytyisi mennä vajaat kuusi miljoonaa vuotta eteen- tai taaksepäin.

Kalentereissa on eroa myös nimipäivien suhteen. Asko Palviainen kertoo, että nimipäivät päivitetään viiden vuoden välein. Esimerkiksi 14. kesäkuuta vuonna 2002 ei vielä juhlittu Pihlan nimipäivää, mutta vuodesta 2005 asti nimi on löytynyt kalenterista. Myös lomapäiviin tehdään aika ajoin muutoksia.

Jos näistä pikku eroavaisuuksista ei välitä, kalenterin kierrätyskäytölle ei ole esteitä.