1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Flunssa-aalto laittaa työpaikat ahtaalle

Työpaikkoja vuosittain rassaavat flunssaepidemiat aiheuttavat työvoimapulaa. Esimerkiksi päiväkoteihin hankitaan avuksi ulkopuolisia sijaisia, mutta metallialalla tautipiikeistä yritetään selvitä omin avuin.

Influenssa
Boliden Kokkolan työterveyslääkäri Raimo Kerttula mittaa potilaan verenpainetta.
Kalle Niskala / Yle

Taudit leviävät työpaikoilla kulovalkean lailla. Tällä hetkellä liikkeellä on flunssakuumetta sekä yksittäisiä influenssatapauksia. Sairastelun odotetaan lisääntyvän kuun lopussa.

- Alkuvuosi on oman kokemukseni mukaan flunssaista aikaa. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että joululomalla sukuloidaan ja liikutaan paljon paikasta toiseen, kertoo Boliden Kokkolan työterveyslääkäri Raimo Kerttula.

Päiväkodeissa epidemiat jylläävät tasaisemmin.

- Meillä ei ole mitään selkeää tautipiikkiä, vaan esimerkiksi viime vuonna flunssakausia oli ympäri vuoden, kertoo Kokkolan kaupungin varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Pirjo Paavolainen.

Työt usein terveiden kontolle

Metallialan yrityksissä nähdään harvoin ulkopuolisia sijaisia, mikä vaatii terveinä pysyneiltä työntekijöiltä venymistä. Sairastapausten sattuessa työt hoidetaan pienemmällä porukalla ja priorisoiden.

Päiväkodeissa ulkopuolisia sijaisia hankitaan puolestaan tilanteen mukaan. Tällä hetkellä Kokkolan päivähoidossa flunssakausista selviämistä vaikeuttaa suuri pula sijaista. Tuuraajien löytäminen voi olla hankalaa.

- Me olemme tottuneet siihen, että autamme aina toisiamme parhaan mukaan. Esimerkiksi ryhmiä saatetaan yhdistää nopeallakin aikataululla. Kun useampi sairastuu, vuoroja vaihdellaan ja tehdään pidempää työpäivää. Asiat hoidetaan kuitenkin aina niin, että lapsilla on mahdollisimman hyvä olla, Paavolainen toteaa.

Sairaan paikka kotona

Päiväkodeissa tautien leviämisen ehkäisyyn kiinnitetään huomiota arkirutiineissa. Kun lapsi tulee päiväkotiin, vanhemmat huolehtivat, että hän käy ensimmäisenä pesemässä kätensä.

- Kiinnitämme pitkin päivää paljon huomiota niin aikuisten kuin lasten käsihygieniaan. Kunnon epidemian aikaan tehostetamme myös siivoamista. Päiväkodintyöntekijöille tarjotaan lisäksi myös mahdollisuus ilmaiseen influenssarokotteeseen, Paavolainen kertoo.

Työterveyslääkärin mukaan joskus unohtuu, että sairaan paikka on kotona.

- Paras tapa torjua epidemiaa on jäädä kuumeisena, yskäisenä tai nuhaisena kotiin. Kyllä se vain niin on, että puolikuntoisena ei saisi tulla työmaalle.