1. yle.fi
  2. Uutiset

Tietosuojavaltuutettu: Pikavippialalla on toiminut laiton maksuhäiriörekisteri

Suomen Asiakastiedon ylläpitämään rekisteriin on tallennettu tietoja henkilöistä, jotka eivät ole maksaneet pikalainojaan. Tietoja merkinnöistä on luovutettu vain Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenille.

Kotimaan uutiset

Vielä viime vuonna Suomen Asiakastiedon henkilöluottotietorekisteriin tehtiin merkintöjä ihmisistä, jotka eivät olleet ajallaan maksaneet pikavippejään. Erikoiseksi toiminnan teki se, että tietoja näistä niin sanotuista OPL-merkinnöistä sekä antoivat rekisteriin, että saivat hyödyntää vain Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenyritykset.

- Nyt on käynyt ilmi, että pikavippiyritykset ikään kuin laittavat vahingon kiertämään, että jos joku jättää heille laskun maksamatta, niin tämä toimiala vaihtaa ne tiedot ainoastaan keskenään, ja muut luotonantajat ottavat entistä isomman riskin, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Aarnio ei pidä rekisteriä laillisena. Hän toteaa kuitenkin, että laillisuutta arvioi tietosuojalautakunta.

Tietosuojalautakunta on lähettänyt asiasta selvityspyynnön Suomen Asiakastiedolle.

- Meillä on tulkintaerimielisyys lain tulkinnasta tietosuojavaltuutetun kanssa ja lautakunta on pyytänyt meiltä kommenttia. Me emme ole vielä tehneet lopullista päätöstä, mutta näillä näkymin pysymme alkuperäisessä kannassamme, eli olemme toimineet lain ja säädösten mukaisesti, katsoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen Suomen Asiakastiedosta.

Suomen Pienlainayhdistyksestä rekisteriasiaa ei Yle Uutisille haluttu kommentoida muutoin kuin toteamalla, että he ovat Suomen Asiakastiedon kanssa samalla kannalla.

Asiakastiedon mukaan uusien pikavippimaksuhäiriöiden tallentaminen on pantu jäihin.

- Syyskuun jälkeen emme enää ole rekisteröineet uusia OPL-merkintöjä, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Muhonen.

Muutoinkaan kyseinen toiminta ei enää luottotietoyhtiötä innosta.

- Näillä näkymin emme ole jatkamassa Pienlainayhdistyksen kanssa tätä toimintaa, Asiakastiedon Muhonen sanoo.

Lue seuraavaksi