Oasis-risteilijän työstä Suomeen vain "murusia"

Alihankkijoilla on vähäiset odotukset Ranskan telakanjohtajan lupauksista huolimatta.

Suomen meriteollisuus uskoo alan hyötyvän vain hitusen Ranskaan valuneen Oasis-luokan risteilijän rakentamistyöstä, vaikka STX Ranskan-telakan toimitusjohtaja Laurent Castaing on lupaillut urakoita myös suomalaisyrityksille.

- Sellaista viestiä on yrityksiltä tullut, että laivaurakasta tippuu Suomeen korkeintaan murusia, sanoo laivanrakennusalan yhdistyksen Meriteollisuuden toiminnanjohtaja Merja Salmi-Lindgren.

Castaing mainitsi  laivatilauksen tiedotustilaisuudessa viikko sitten, että "pyydämme Suomesta apua, ja olemme jo käyneet alustavia keskusteluja asiasta."

- Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämä alus työllistää myös suomalaisia, Castaing totesi.

Toistaiseksi sieltä ei ole kuulunut mitään.

Suomalaiset eivät ole huutaneet hiphurraata lausuman jälkeen, koska todellisuus on ollut vuosikymmeniä jotain ihan muuta.

- Perinteisesti ulkomaisten alihankkijoiden on ollut erittäin vaikeata päästä mukaan Ranskan laivateollisuuden urakoihin, koska niillä on siellä omaakin osaamista. Omia suositaan, Salmi-Lindgren sanoo.

Ja jos sattuu pääsemään osille, haasteita piisaa. Salmi-Lindgrenin mukaan yksi suomalaisyritys kaatuikin joku vuosi sitten, pitkälti juuri Ranskan-urakan vaikeuksien takia.

STX:n Ranskan-telakka nappasi Oasis-luokan loistoristeilijän teon STX:n Turun telakan nenän edestä reilu viikko sitten ratkenneessa tarjouskilpailussa. Hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta kaksi edellistä Oasis-alusta purjehti Turun telakalta merelle noin 900 miljoonan euron hintaan kappaleelta. Todennäköisesti urakka ratkesi Ranskan tarjoamiin parempiin rahoitusehtoihin.