Turisti voi tuoda tuliaisena salakavalan taudin

Jopa puolet eksoottisissa maissa matkailevista sairastuu infektiotauteihin. Malariatapaukset ovat kasvussa esimerkiksi Varsinais-Suomessa. Joitakin bakteereja turistit tuovat maahan tietämättään.

Infectious disease specialist Esa Rintala highlights the importance of hand washing. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Eksoottisiin maihin suuntautuva turismi lisää infektiotautien määrää. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella oli viime vuonna kuusi malariatapausta, kun niitä yleensä on vain nollasta kahteen vuosittain.

B-hepatiittia tavattiin koko maassa parikymmentä tapausta vuonna 2012. Salmonelloja tilastoitiin yksin Varsinais-Suomeessa toista sataa kappaletta. Infektiolääkäri Esa Rintala suosittelee rokotuksen ottamista hepatiitti B:tä vastaan ja malarianestolääkkeitä, jos niitä suositellaan.

- Tästähän keskustellaan, että pitäisikö hepatiitti B ottaa rokotusohjelmaan mukaan. Olen sitä mieltä, että se olisi perusteltua. Se on edullinen rokotus ja hyvin tehokas, pohtii Rintala.

Denguekuume hämmensi Madeiralla matkailleita

Loppuvuodesta keskustelua herättänyt denguekuume toi kysymyksiä myös Rintalan työpaikalle Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

- Se alkaa yleistyä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Se on hyttysten levittämä tauti. Se, että se on suomalaisten suosimilla alueilla, tuo sitä pinnalle enemmän. Se on yleensä ollut liikematkustajien tauti. He ovat sairastuneet Kaukoidässä tai Intiassa, kertoo Rintala.

Erityisesti Etelä-Aasia eli Intia ja Bangladesh ovat maita, joissa saadaan vatsatauteja ja matkailijan infektioita.

- En tiedä, liittyykö se siihen, että sinne matkustetaan paljon tai yleisestä hygieniatasosta. Toisaalta näissä maissa matkustetaan usein viidakko-olosuhteissa, pohtii Rintala.

Vastustuskykyiset bakteerit riskitekijöitä sairaaloissa

Käsihygienia on tärkeää, mutta sekään ei pelasta antiobiooteille vastustuskykyisiltä bakteereilta, muistuttaa Rintala. Bakteerin voi saada herkimmin Intiasta, Pakistanista ja Bangladeshista.

Sellaisen bakteerin voi saada ihan meressä uimalla tai juomalla vesijohtovettä tai ruuasta.

Esa Rintala, infektiolääkäri

- Sellaisen bakteerin voi saada ihan meressä uimalla tai juomalla vesijohtovettä tai ruuasta. Vaikka käsihygienia on tärkeä asia, valitettavasti tällaisilta bakteereilta ei välttämättä voi välttyä.

Rintala muistuttaa, että bakteeri voi olla ihmisessä tämän tietämättä.

- Se voi tarttua ihmiseen hänen tietämättään ja kotimaassa se voidaan todeta esimerkiksi siitä, että hän saa virtsatieinfektion. Bakteeri on vastustuskykyinen suurimmalle osalle antibiooteista.

Infektiolääkäri Esa Rintala toivoo, että sairaalaan tulevasta potilaasta testattaisiin tällaiset bakteerit myös Turussa. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa näin jo tehdään.

Vatsatauti on monen riesa

Vatsatauti tai turistiripuli kaataa monen matkailijan sänkyyn. Joskus vatsatautikin voi vaatia käyntiä lääkärin luona.

Se voi tarttua ihmiseen hänen tietämättään.

Esa Rintala, infektiolääkäri

- Jos ihminen on perusterve, vatsatauti paranee kotikonstein tai nesteyttämällä hotellihuoneessa. Jos voimat alkavat heiketä ja potilas on hyvin kuumeinen, kannattaa mennä lääkärille. Silloin kyseessä voi olla kambylobakteeri tai vastaava, joka vaati antibioottihoitoa, neuvoo Rintala.

Malarianestolääkkeet kannattaa ottaa

Infektiolääkäri Esa Rintala on huolissaan malariatapausten lisääntymisestä. Hän suosittelee käyttämään estolääkitystä, jos sitä neuvotaan käyttämään.

- Viime vuonna Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä oli ennätysvuosi - kuusi tapausta. Suurin osa ei tarvitse sairaalahoitoa, mutta on ollut yksittäisiä tapauksia myös pahalaatuisia malarioita, jotka vaativat sairaalahoitoa tai jopa tehohoitoa, kertoo Rintala.

Perusrokotukset pitää luonnollisesti olla kunnossa ja myös hepatiittirokotuksia kannattaa miettiä.