Sote-raportista tulossa torso - politikointi turhauttaa asiantuntijoita

Työryhmän jäsenissä on havaittavissa turhautumista sisällön sekavuuteen ja puutteisiin. Loppuraportti on määrä julkaista torstaina.

Kotimaa
sosiaali- ja terveysministeriön sisäänkäynnin kyltti
Yle

Suunnitelma sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta vaikuttaa jäävän raakileeksi. Työryhmän johdossakin tuntuu olevan yhä epäselvyyksiä tulevaisuuden suhteen.

- Raportissa ei ole tulossa tyhjentävää lopputulosta. Meillä ei ole vielä mitään lopullista mallia, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö ja työryhmän varapuheenjohtaja Päivi Sillanaukee.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan osa raporttia valmistelevasta asiantuntijayhmästä on turhautunut raportin sisältöön ja siihen, että raportti jäi aiottua sekavammaksi ja heidän mielipiteensä politikoinnin jalkoihin.

- Asiantuntijatyöryhmän pitäisi parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella tehdä esitys ja sitten poliittisten päättäjien päättää niin kuin hyväksi näkevät. Mutta silloinhan ei asiantuntijatyöryhmää tarvita, jos se tuottaa ikään kuin vääriä vastauksia, muotoilee Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uudenlainen työskentelytapa on voinut johtaa siihen, että työryhmän sisällä on saattanut olla epäselvyyksiä asiantuntijoiden roolista.

- Kun poliitikot ja asiantuntijat yrittävät hakea yhteistä näkemystä, niin se on niin uudenlainen tilanne. Osalle saattaa tulla sellainen kuva, että politiikka hajottaa, vaikka käytännössä ollaan keskinäisessä keskustelussa ja vuoropuhelussa, sanoo Sillanaukee.

Seuraavien kahden kuukauden aikana kolmen hengen työryhmien on tarkoitus jalkautua viiden eri sairaahoitopiirin erityisvastuualueelle ja rakentaa konkreettinen suunnitelma raportin pohjalta. Työryhmän soraäänet ennustavat selvitysmiehille vaikeaa rastia.