Tutkimus: Kahvinjuojilla vähemmän suusyöpää

Kahviin on joissain tutkimuksissa liitetty suojavaikutus myös maksan, kohdun ja suoliston syöpiä vastaan.

terveys

Päivittäinen kahvittelu voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää riskiä sairastua ja kuolla suu- ja nielusyöpiin. Havainto vahvistaa aiempia samansuuntaisia tuloksia, mutta ei paljasta mistä yhteys johtuu.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja ne perustuvat 970 000 miehen ja naisen seurantatietoihin 26 vuoden ajalta. Tuona aikana 870 osallistujaa kuoli suu- tai nielusyöpään.

Kun osallistujat jaettiin ryhmiin heidän kahvinjuontinsa perusteella, tutkijat havaitsivat suu- ja nielusyöpäkuolemat puolet harvinaisemmiksi osallistujilla, jotka joivat vähintään neljä kuppia kahvia päivittäin. Tämä todettiin verrattuna osallistujiin, jotka joivat kahvia satunnaisesti tai eivät lainkaan.

Myös kofeiinittoman kahvin juominen liittyi pienempään syöpäkuolleisuuteen, mutta tältä osin yhteys oli epävarmempi. Tee sen sijaan ei vaikuttanut osallistujien riskiin kuolla suu- tai nielusyöpiin.

Tutkijat eivät tiedä mikä kahvissa suojaisi suu- tai nielusyövältä, mutta todennäköisesti yhteys selittyy useilla eri tekijöillä. Kahviin on joissain tutkimuksissa liitetty suojavaikutus myös maksan, kohdun ja suoliston syöpiä vastaan.

Lähteet: Duodecim