1. yle.fi
  2. Uutiset

Räsänen kannattaa varauksin vapaaehtoista katupartiointia

Kyttääviä naapurivahteja ei Suomen kaduille kaivata, sanoo sisäministeri. Hänen mukaansa turvallisuus on viime kädessä poliisin tehtävä.

Kotimaan uutiset
Räsänen, Tolvanen, Packalen
Sisäministeri Päivi Räsänen kannattaa vapaaehtoista katupartiointia, poliisikansanedustajat Tom Packalén ja Kari Tolvanen kammoksuvat ajatusta naapureita kyttäävistä kansalaispoliiseista.

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) suhtautuu varovaisen myönteisesti ajatukseen kansalaisten vapaaehtoisesta partioinnista kadulla. Poliisin korvikkeina toimivien naapurustovahtien perustamista hän ei kuitenkaan kannata.

Räsäsen mukaan tarvitaan yhteisöllisyyttä, jottei pääse syntymään muun muassa syrjäytymisestä johtuvaa turvattomuutta.

- Kun puhutaan naapuriavusta, se on juuri sitä, mitä sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on jo valtioneuvosto hyväksynyt. Ajatuksena on, että lisätään yhteisöllisyyttä ja pidetään huolta toinen toisistamme, Räsänen kertoi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Räsänen mainitsi esimerkkeinä, että koulujen päätöspäivinä vanhemmat voivat jalkautua nuorten sekaan tai liikenteeseen turvaamaan pienten koululaisten matkaa.

- Toinen kysymys on naapurivahti-tyyppinen toiminta, johon liittyy epämiellyttävä ajatus kyttäämisestä. Sitä emme varmasti halua, hän sanoi.

Räsäsen mukaan poliisi voisi tarvittaessa kouluttaa ennen muuta kertomalla oikeuksista, joita tavallisilla kansalaisilla on. Tämä auttaisi välttämään ylilyöntejä.

- Niistäkin meillä valitettavasti on kokemuksia, että otetaan laki omiin käsiin.

"Leikkipoliisi on äärimmäisen vaarallista peliä"

Poliisi on viime aikoina valitellut resurssipulaa. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ehdotti äskettäin eräänlaisten naapurustovahtien perustamista, jotka voisivat toimia poliisin apuna etenkin syrjäseuduilla. Hänen mukaansa tämä voisi vähentää rikollisuutta.

Räsänen kertoo keskustelleensa Paateron kanssa ja saaneensa häneltä selvennystä alkuperäiseen ideaan.

- Ajatus ei lähtenyt liikkeelle resursseja. Missään nimessä kyse ei ole siitä, että oltaisiin korvaamassa poliiseja naapurivahdeilla, Räsänen sanoi.

Räsänen painotti, ettei vapaaehtoisille pidä antaa poliisille kuuluvia tehtäviä, jotka liittyvät voimankäyttöön tai rikollisten kiinniottoon.

Poliiseina työskennelleet kansanedustajat eivät innostu epävirallisista naapurivahdeista. Kari Tolvanen (kok.) ja Tom Packalén (ps.) kertoivat Ylen aamu-tv:ssä, etteivät he halua puvuissa partioivia valepoliiseja kaduille.

- Hyvät asiat katoavat huonojen taakse. Leikkipoliisi on äärimmäisen vaarallista peliä, jolla voi olla kohtalokkaita seurauksia, totesi Packálen.

- Jos joku alkaa partioida univormussa, pelkään siinä käyvän huonosti, sanoi puolestaan Tolvanen.

Lue seuraavaksi