Abu-Hanna: Kohussa kyse laajemmasta kuin yhdestä kirjoituksesta

Meillä on jokin käsitys, joka sulkee pois erilaisia kansalaisia ja pitää vain joitakin oikeina, toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hanna sanoo.

Kotimaa
Umayya Abu-Hanna
Suomesta rasismin takia Hollantiin muuttanut Umayya Abu-Hanna kommentoi kolumninsa aiheuttamaa kohua.

Suomessa on käyty reilu viikko poikkeuksellisen vilkasta rasismikeskustelua. Kaikki alkoi siitä, kun Helsingin Sanomat julkaisi toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hannan kirjoituksen, jossa hän kertoi Suomessa kokemastaan rasismista.

Kohussa on kyse laajemmasta kuin yhdestä kirjoituksesta, sanoo Ylen aamu-tv:n puhelimitse tavoittama Abu-Hanna.

- Reaktio oli melkein jo valmiina olemassa aikaisemmin. Kyse ei ole yhdestä kirjoituksesta, yksi keski-ikäinen yksinhuoltaja jossain ulkomailla, se ei voi synnyttää tällaista kohua. Kyse on jostain ihan muusta, Abu-Hanna sanoi tiistaina.

Kyse on siitä, että suomalaisuuden ajatellaan kuuluvan vain tietylle ryhmälle, hän sanoo.

- Jos olemme kiitollisia alkuperäiskansalle, pitää ajatella, olemmeko kiitollisia saamelaisille. He ovat pitäneet hyvää huolta maasta ja luonnosta, emmekä ole heille kiitollisia. Meillä on jokin käsitys, joka sulkee pois erilaisia kansalaisia ja pitää vain joitakin oikeina. Tämä muistuttaa hieman sitä vaihetta, jolloin vain miehet olivat oikeita suomalaisia.

Abu-Hannan mukaan käynnissä oleva keskustelu rasismista on sitä, mitä nyt tarvitaan. Keskustelu ei ole hänen mielestään suomalainen, vaan eurooppalainen ja kansainvälinen.

- Tämä on välivaihe, elämä ja suomalaisuus ovat pitkiä prosesseja. Suomi on erittäin älykäs ja keskusteleva yhteiskunta, jossa on käsitelty jo hyvin vaikeita konflikteja – sisällissota sekä ruotsinkielisten ja naisten asema. Nyt on tämän vuoro.