Pohjois-Korea on internetin musta aukko

Googlen toimitusjohtaja vierailee maassa, jossa pääsy internetiin on varattu harvalukuiselle eliitille ja ulkomaalaisille. Kansalliseen intraan pääsee hieman laajempi joukko.

Ulkomaat
Satelliittikuva Korean niemimaasta
Nasa

Pohjois-Korea kuuluu myös internetissä maailman eristyneimpiin valtioihin. Vaikka kansaa ei internetiin päästetä, maa ei ole kuitenkaan kokonaan irti verkosta.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja Maxim Duncan vieraili pääkaupungissa Pjongjangissa 2010 ja 2012. Hotellin verkkoyhteys toimi paremmin kuin Kiinassa.

- Vierailevia Kiinan-kirjeenvaihtajia huvitti, että he pystyivät tviittaamaan Pohjois-Koreasta mutteivät Kiinasta, Duncan sanoi uutistoimistolleen.

Rajaton pääsy internetiin on kuitenkin varattu erittäin tiukkaan rajatulle puolue-eliitille ja ulkomaalaisille.

Arvioisin että noin 100 000 ihmistä pääsee intranetiin.

Kim Heung-kwang

Hieman laajempi joukko pääsee Pohjois-Korean sisäiseen intranetiin, josta ei ole yhteyttä ulkomaailmaan. Tässä verkossa on pohjoiskorealaisten tuottamaa omaa sisältöä.

- Arvioisin että noin 100 000 ihmistä pääsee intranetiin, sanoi maasta vuonna 2004 loikannut tietokoneinsinööri Kim Heung-kwang Reutersille.

Jos arvio pitää paikkansa, 24 miljoonasta pohjoiskorealaisesta noin 0,4 prosenttia pääsee edes jonkinlaiseen tietoverkkoon.

Pohjois-Koreassa on noin tuhat internetin IP-osoitetta. Maan teknologiakehitystä seuraavan amerikkalaisen North Korea Tech -blogin mukaan Pohjois-Koreasta käsin toimii kymmenkunta verkkosivustoa. Lisäksi monet pohjoiskorealaiset tahot ylläpitävät palvelimia maan ulkopuolella.

Pohjois-Koreaa johtava kommunistipuolue pyrkii kaikin keinoin estämään ihmisiä saamasta tietoa ulkomaailmasta. Maaseudulla radiotkin on viritetty pysyvästi samalle kanavalle, jotteivät ihmiset pystyisi kuuntelemaan ulkomaisia lähetyksiä.

Lain mukaan "porvarillisen" eli hallituksen vastaisen kulttuurisisällön käytöstä voidaan tuomita kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen pakkotyötä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset